Ciasto ,,Piegusek".
czwartek, kwietnia 09, 2015Jakie ciasta najlepiej lubicie Wy? Ja najbardziej lubię ciasta, łatwe, szybkie w przygotowaniu i z małych ilości składników, lub z takich, które zawsze są w domu. Te ciasto właśnie pasuje do wszystkich tych parametrów! A przy tym jest przepyszne, bo ja i cała moja rodzina uwielbiamy w wypiekach malutkie, pyszne ziarenka maku.
Ciasto jest superowe, pulchne, smaczne, a jego wygląd jest jeszcze lepszy. Ciasto smakuje najlepiej podane z dżemem malinowym. Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
100 g masła
4 jaja
Szklanka cukru
Łyżeczka cukru wanilinowego
Szklanka mleka
6 kopiastych łyżek maku
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Roztopione masło ubijamy z cukrem na jednolitą masę, po tym po jednym na raz dodajemy jaja ciągle miksując. Dokładnie ubijamy, aby nie było grudek masła. Po tym dodajemy mleko, cukier wanilinowy i ponownie dokładnie mieszamy.
Do masy jajeczno-maślanej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i suchy mak, dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40 min.
Smacznego!
7 comments
Bardzo apetycznie podanie ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTeż lubię takie ciasta. Ślicznie podane!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńfajne ciacho :)
OdpowiedzUsuń34 year-old Data Coordiator Minni Cameli, hailing from Etobicoke enjoys watching movies like Colonel Redl (Oberst Redl) and Scrapbooking. Took a trip to Town Hall and Roland on the Marketplace of Bremen and drives a Jaguar C-Type. przekierowanie tutaj
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)