Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami.

piątek, kwietnia 03, 2015

Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami.

 Pyszna, mięciutka, puszysta baba drożdżowa z rodzynkami, to jeden z tradycyjnych wypieków na naszym rodzinnym stole Wielkanocnym. Co roku pieczemy z mamą na Wielkanoc tą pyszną babkę, a czasami nawet nie jedną!
Baba drożdżowa nie zalicza się do ciast prostych w przygotowaniu, bo jej zrobienie zajmuje czasami do 3 godzin, ale uwierzcie mi, że jeden raz do roku można poświęcić 3 godzinki na przygotowanie takiego cuda. Zapraszam do wypróbowania!


Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami - przepis:


Składniki:


650-700 g mąki
5 żółtek
250 ml ciepłego mleka lub wody
100 g masła
150 g cukru
50 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych
150 g rodzynek
Szczypta soli
50 ml rumu (opcjonalnie)
Skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)
Lukier

Przygotowanie:


 Do słoika o pojemności 500 ml wlewamy ciepłe mleko lub wodę, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki. Słoik dokładnie zakręcamy i trzęsiemy przez ok. 5 min, dzięki temu drożdże szybciej zaczną działać. W innej misie ubijamy żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę.
 Do dużej misy przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól, mieszamy. Następnie do mąki dodajemy żółtka z cukrem i raniej przygotowany rozczyn, krótko wyrabiamy. Po tym dodajemy roztopione masło i zagniatamy przez ok. 20 min na elastyczne ciasto. 
 Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny, lecz ja najczęściej zostawiam ciasto do wyrośnięcia na całą noc.
 Do wyrośniętego ciasta dodajemy rodzynki (można zamoczyć w rumie na 10 min) i skórkę otartą z cytryny, i dokładnie wyrabiamy.
 Formę na babkę smarujemy masłem, a z ciasta formujemy walec i przekładamy do 1/2 formy, jeżeli pozostaje nam ciasta możemy je upiec za drugim razem. Równamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 20 min. 
 Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min. Studzimy. Moja baba na tyle urosła, że aż wyszła poza brzegi formy, więc te nierówności obkroiłem nożem. Babę polewamy lukrem.

Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami.

Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami.


Smacznego!

Podobne przepisy

2 comments

  1. Puszysta baba- cudo:) Wesołych, smacznych:) Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wielkanoc jest tylko raz w roku, warto więc postać trochę dłużej przy piekarniku :)
    Piękna baba :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: