Roladki z kurczaka z marchewką.

czwartek, kwietnia 16, 2015

 Pyszne, soczyste, mięciutkie roladki z kurczaka z marchewką smażoną z curry. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ale smak tych roladek zachwyci pewnie nie jedną osobę.
 Głównym sekretem tych roladek, aby bardzo ciasno je zrolować, dobrze obtoczyć w panierce i nie piec zbyt długo, jeżeli zrobimy te trzy etapy poprawnie roladki pozostaną nam bardzo soczyste i smaczne. Zapraszam do wypróbowania!

Roladki z kurczaka z marchewką.


Składniki:


3 filety z piersi kurczaka (każdy ok 200 g)
1 marchew
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
2 łyżki masła
2 jaja
70 g mąki
120 g bułki tartej
30 ml oleju

Przygotowanie:


 Piersie przekrawamy na połowę, aby powstał nam motylek. Układamy między dwiema warstwami foli spożywczej i odbijamy tłuczkiem do mięsa na cienki płat ok. 0,5 cm. Solimy i pieprzymy je z obu stron.
 Marchew dokładnie myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy w słupki o długości ok. 5 cm. Na patelni topimy masło i dodajemy curry, mieszamy i smażymy słupki marchwi przez ok. 5 min, aż będą miękkie. 
 Na jednym z boków cienkiego filetu z kurczaka układamy ok. 3 kawałeczki obsmażonej marchwi i ciasno zawijamy  kopertą, aby powstała nam roladka. 
 Następnie w malutkiej miseczce rozmącamy jajko. Roladki obtaczamy w cienkiej warstwie mąki, następnie zanurzamy w rozmąconym jajku i dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Odstawiamy do lodówki na 30 min.
 Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na średnim ogniu przez ok. 3 min z każdej strony roladki. Następnie przekładamy je do brytfanki i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min.
 Roladki serwujemy z chrupiącymi, pieczonymi ziemniaczkami i surówką.



Roladki z kurczaka z marchewką.

Roladki z kurczaka z marchewką.

Smacznego!

Podobne przepisy

1 comments

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: