Roladki z kurczaka z marchewką.
czwartek, kwietnia 16, 2015
Pyszne, soczyste, mięciutkie roladki z kurczaka z marchewką smażoną z curry. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ale smak tych roladek zachwyci pewnie nie jedną osobę.
Głównym sekretem tych roladek, aby bardzo ciasno je zrolować, dobrze obtoczyć w panierce i nie piec zbyt długo, jeżeli zrobimy te trzy etapy poprawnie roladki pozostaną nam bardzo soczyste i smaczne. Zapraszam do wypróbowania!
Głównym sekretem tych roladek, aby bardzo ciasno je zrolować, dobrze obtoczyć w panierce i nie piec zbyt długo, jeżeli zrobimy te trzy etapy poprawnie roladki pozostaną nam bardzo soczyste i smaczne. Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
3 filety z piersi kurczaka (każdy ok 200 g)
1 marchew
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
2 łyżki masła
2 jaja
70 g mąki
120 g bułki tartej
30 ml oleju
Przygotowanie:
Piersie przekrawamy na połowę, aby powstał nam motylek. Układamy między dwiema warstwami foli spożywczej i odbijamy tłuczkiem do mięsa na cienki płat ok. 0,5 cm. Solimy i pieprzymy je z obu stron.
Marchew dokładnie myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy w słupki o długości ok. 5 cm. Na patelni topimy masło i dodajemy curry, mieszamy i smażymy słupki marchwi przez ok. 5 min, aż będą miękkie.
Na jednym z boków cienkiego filetu z kurczaka układamy ok. 3 kawałeczki obsmażonej marchwi i ciasno zawijamy kopertą, aby powstała nam roladka.
Następnie w malutkiej miseczce rozmącamy jajko. Roladki obtaczamy w cienkiej warstwie mąki, następnie zanurzamy w rozmąconym jajku i dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Odstawiamy do lodówki na 30 min.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na średnim ogniu przez ok. 3 min z każdej strony roladki. Następnie przekładamy je do brytfanki i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min.
Smacznego!
1 comments
Bardzo apetyczne to danie, świetnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)