Mleczne bułeczki śniadaniowe.
wtorek, kwietnia 28, 2015Pyszne, smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne, chrupiące zewnątrz i bardzo mięciutkie wewnątrz bułeczki mleczne. Bułeczka jest idealna na śniadanie, bo taka bułeczki zjedzona z samego rana dostarczy wam masę energii, która jest bardzo potrzebna w pracy lub szkole, a przygotowanie takiej bułeczki z wieczora nie zajmie dużo czasu. Zapraszam do wypróbowania.
Mleczne bułeczki śniadaniowe - przepis:
Składniki:
Rozczyn:
400 g mąki
400 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
Przygotowany rozczyn
500 g mąki
70 g masła
1 jajko
szczypta soli
żółtko
Przygotowanie:
Przygotowanie zaczynamy od zrobienia rozczynu. W dużej misie łączymy ciepłe mleko z drożdżami i cukrem, i mieszamy szybko za pomocą trzepaczki, aby drożdże lepiej pracowały. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godz.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, roztopione masło, jajko, szczyptę soli i dokładnie wyrabiamy przez ok. 10 min. Wyrobione ciasto będzie dosyć lepkie, ale nie dodawajcie mąki, bo bułeczki wyjdą wtedy zbyt twarde i nie takie pulchne. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1 godz, ciasto powinno podwoić swoją objętość prawie 3 razy.
Otrzymane wyrośnięte ciasto dzielimy na 14-16 równych części i z każdej formujemy bułeczkę, i wykładamy na brytfankę w odstępach po 2 cm jedna od drugiej. Odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem z wodą i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min.
Smacznego!
3 comments
Lubię mleczne bułeczki, są pyszne, najchętniej jem z dżemem domowej roboty :)
OdpowiedzUsuńbułeczki wyglądają wprost bajecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne te bułeczki :-)
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)