Mleczne bułeczki śniadaniowe.

wtorek, kwietnia 28, 2015

Mleczne bułeczki śniadaniowe.

 Pyszne, smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne, chrupiące zewnątrz i bardzo mięciutkie wewnątrz bułeczki mleczne. Bułeczka jest idealna na śniadanie, bo taka bułeczki zjedzona z samego rana dostarczy wam masę energii, która jest bardzo potrzebna w pracy lub szkole, a przygotowanie takiej bułeczki z wieczora nie zajmie dużo czasu. Zapraszam do wypróbowania.


Mleczne bułeczki śniadaniowe - przepis:


Składniki:


Rozczyn: 

400 g mąki
400 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru

Ciasto: 

Przygotowany rozczyn
500 g mąki
70 g masła
1 jajko
szczypta soli
żółtko

Przygotowanie:


 Przygotowanie zaczynamy od zrobienia rozczynu. W dużej misie łączymy ciepłe mleko z drożdżami i cukrem, i mieszamy szybko za pomocą trzepaczki, aby drożdże lepiej pracowały. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godz.
 Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, roztopione masło, jajko, szczyptę soli i dokładnie wyrabiamy przez ok. 10 min. Wyrobione ciasto będzie dosyć lepkie, ale nie dodawajcie mąki, bo bułeczki wyjdą wtedy zbyt twarde i nie takie pulchne. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1 godz, ciasto powinno podwoić swoją objętość prawie 3 razy.
 Otrzymane wyrośnięte ciasto dzielimy na 14-16 równych części i z każdej formujemy bułeczkę, i wykładamy na brytfankę w odstępach po 2 cm jedna od drugiej. Odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. 
 Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem z wodą i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min.

Mleczne bułeczki śniadaniowe.

Smacznego!

Podobne przepisy

3 comments

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: