Wytrawna tarta z brokułami.
wtorek, kwietnia 14, 2015Prosta, szybka w przygotowaniu i niesamowicie smaczna wytrawna tarta z brokułami, serem i wędzoną kiełbasą. Tarta bardzo się wszystkim spodobała, chyba właśnie dlatego tak szybko zniknęła ze stołu. Zapraszam do wypróbowania!
Wytrawna tarta z brokułami - przepis:
Ciasto:
500 g mąki
250 g masła
1 jajko
3 łyżki śmietany
Szczypta soli
Nadzienie:
300 g gotowanych brokułów
3 łyżki sera
4 jaja
70 g wędzonej kiełbasy
3 łyżki mleka
Szczypta soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
Jak zrobić najlepszą wytrawną tartę z brokułami?
Przygotowanie zaczynamy od zrobienia ciasta. Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy sól i ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożone lub mocno schłodzone masło, mieszamy całość, aby masło równomiernie było pokruszone w mące. Następnie dodajemy jajo i śmietanę oraz dokładnie zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 30 min.
Kiedy ciasto będzie schłodzone wylepiamy nim tortownicę lub formę na tatrę. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i na górę układamy ciężarek np. ziarnka fasoli i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min.
Póki ciasto się piecze przygotowujemy nadzienie. W misie ubijamy jaja, mleko, dodajemy sól i słodką paprykę. Do jaj dodajemy ser, pokrojoną wędzoną kiełbasę i pokrojone brokuły. Mieszamy.
Na upieczone ciasto wylewamy przygotowane nadzienie, układamy na wierzch większe kawałeczki brokułów i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20-25 min.
Gotowe! Smacznego!
6 comments
Uwielbiam! Ja robię wersję wegetariańską i zamiast mięsa dodaję kukurydzę, pomidorki i groszek :)
OdpowiedzUsuńOooo.... Takiej wersji jeszcze nie próbowałem. Dźwięczy pysznie! :)
UsuńLubię brokuł, a tarty warzywnej jeszcze nie miałam okazji próbować :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna. Warto wypróbować :)
UsuńŁukaszu, jakiej wielkości tortownicy użyłeś?
OdpowiedzUsuńUżyłem tortownicy o wielkości 24 cm :)
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)