Naleśniki tradycyjne - przepis

wtorek, listopada 17, 2015

Naleśniki tradycyjne - przepis

 Naleśniki tradycyjne, to jest idealne śniadanie, lub podstawa do obiadu, lub kolacji. Naleśniki są zaliczane do dań trudnych w przygotowaniu, ponieważ często wychodzą grube, niesmaczne, przypalone, z grudkami lub podczas przygotowywania lepią się do patelni. W przepisie postaram się podać porady jak uniknąć tych problemów.
 Naleśniki z tego przepisu wychodzą bardzo dobre, cieniutkie, mięciutkie, elastyczne i co najważniejsze bardzo smaczne!

Naleśniki tradycyjne - przepis:

Składniki na ok. 10 naleśników:

Szklanka mleka (250 ml)
Szklanka wody (250 ml)
2 jajka
1 i 1/5 szklanki mąki pszennej tortowej (200 g)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
3 łyżeczki oleju
olej do smażenia

Jak zrobić naleśniki?


  •  W misie łączymy razem ze sobą jaja, mleko, wodę, olej, sól i cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy, aby składniki połączyły się. Następnie ciasto przecedzamy przez sito, aby uniknąć nawet najmniejszej grudki mąki. Po tym odstawiamy ciasto na naleśniki do lodówki na 20 min, aby nabrało poprawnej konsystencji. 
  •  Po odpoczęciu sprawdzamy czy ciasto ma poprawną konsystencję: zanurzamy łyżkę w cieście i podnosimy pionowo. Ciasto powinno płynnie spływać z łyżki, ale cienka warstwa ciasta powinna pozostawać na łyżce. Jeżeli ciasto spływa z łyżki powoli dodajemy trochę mleka, lecz jeżeli prędko i nie pozostaje warstwa na łyżce dodajemy trochę mąki.

  •  Mocno nagrzewamy patelnię nie przywierającą (lub najlepszą jaką mamy w domu). Za pomocą ręczniczka papierowego złożonego w kilka warstw smarujemy patelnię olejem. Po tym na patelnię wlewamy 3/4 standardowej chochli ciasta na naleśniki (lub tyle, aby patelnia była pokryta cienką warstwą ciasta), smażymy na średnim ogniu przez ok. 60-90 sekund z jednej strony, przewracamy i jeszcze ok. 30 sekund z drugiej, aby byli lekko zrumienione. Przed smażeniem każdej następnej porcji ciasta, patelnię smarujemy olejem.

Naleśniki tradycyjne - przepis

Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 



Podobne przepisy

4 comments

  1. Wygląda nieźle :) Czy mogą być trudne dla początkującego kucharza?

    OdpowiedzUsuń
  2. 21 yrs old Analyst Programmer Valery Simnett, hailing from Chatsworth enjoys watching movies like "Sound of Fury, The" and Playing musical instruments. Took a trip to Timbuktu and drives a Ferrari 250 GT SWB Speciale Aerodinamica. sprawdz tutaj

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: