Ciasto marchewkowe

poniedziałek, kwietnia 18, 2016

najlepsze ciasto marchewkowe przepis

Marchewka jest moim ulubionym warzywem od samego dzieciństwa. Pamiętam gdy mając 7-8 lat mama wręczała mi marchewkę, a ja ją chrupając biegałem po domu pełen szczęścia. Nic się nie zmieniło do tych czas. Nadal bardzo lubię marchewkę, a najbardziej tą domową, która jest niepowtarzalnie słodka i soczysta. Szkoda, że sklepowa nie jest tak dobra...
Dziś mam dla was bardzo nietradycyjne wykorzystanie marchewki, czyli ciasto marchewkowe! Ciasto marchewkowe cieszy się niesamowitą popularnością w Wielkiej Brytanii, ale z czasem ta popularność zaczyna dochodzić do Litwy, do Polski zresztą też.
Ciasto wg. tego przepisu wychodzi naprawdę idealne! Jest bardzo wilgotne, w miarę słodkie, mięciutkie, pulchniutkie, z chrupiącymi orzechami w środku, oraz niesamowicie smacznym kremem na bazie serka kremowego. Jeżeli chcecie pocieszyć swych bliskich pysznym ciastem, to musicie wypróbować ten przepis na najlepsze ciasto marchewkowe, gwarantuję, że pokochacie to ciasto z pierwszego kawałeczka :)

Przepisy na inne ciasta znajdziecie TUTAJ.

Najlepsze ciasto marchewkowe - przepis:


Składniki:


550 g marchewki (najlepiej domowej, bo jest słodsza i ma więcej smaku)
Szklanka orzechów włoskich
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy korzennej (Najlepiej domowej)
6 jaj
3/4 szklanki oleju o neutralnym smaku np. słonecznikowego
3/4 szklanki cukru
szczypta soli

Krem:

100 g serka kremowego lub homogenizowanego 
7-8 kopiastych łyżek cukru pudru
60 g masła
1 łyżka amaretto 
Kilka ładnych połówek orzechów włoskich do dekoracji

Jak zrobić ciasto marchewkowe?


Marchewkę dokładnie myjemy, obieramy, odkrawamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

najlepsze ciasto marchewkowe przepis

Orzechy siekamy na mniejsze kawałeczki.

najlepsze ciasto marchewkowe przepis

Do osobnej misy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę korzenną.

najlepsze ciasto marchewkowe przepis

W dużej misie ubijamy jaja, olej, cukier do połączenia się składników.

najlepsze ciasto marchewkowe przepis

Po tym dodajemy startą marchewkę, orzechy, mąkę i miksujemy na najniższych obrotach do całkowitego połączenia się składników, przez ok. 1-2 min.

najlepsze ciasto marchewkowe przepis

najlepsze ciasto marchewkowe przepis

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Po tym wlewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 47-50 min do tz. suchego patyczka. Po upieczeniu całkowicie studzimy.

najlepsze ciasto marchewkowe przepis

Kiedy ciasto już będzie wystudzone zabieramy się za zrobienie kremu. Serek ubijamy z bardzo miękkim masłem na puszystą masę, potem dodajemy przesiany cukier puder, amaretto i ponowie ubijamy przez ok. 5 min, aż powstanie puszysty krem. 

najlepsze ciasto marchewkowe przepis

Jeżeli ciasto podczas pieczenia bardzo mocno urosło, to możemy odkroić niewielką część wierzchołku ciasta, jak zrobiłem to ja. Po tym, wierzch ciasta dekorujemy kremem i połówkami orzechów.

najlepsze ciasto marchewkowe przepis

najlepsze ciasto marchewkowe przepis

najlepsze ciasto marchewkowe przepis

Smacznego!

Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz :)


Podobne przepisy

13 comments

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: