Najlepsze ciasto na pizzę, które uda się każdemu!

sobota, grudnia 07, 2019

Najlepsze ciasto na pizzę, które uda się każdemu!

Pamiętam, gdy opublikowałem pierwszy przepis na ciasto na pizzę, wzbudził on bardzo duże zainteresowanie. Dotychczas jest to najpopularniejszy przepis na blogu. To ciasto było superowym sposobem na szybki obiad, czy kolację, bo jej przygotowanie nie zajmowało dłużej niż 45-60 min, ale co powiecie na to, że znalazłem jeszcze lepszy przepis? 
Składniki są naprawdę bardzo podobne, ale sposób przygotowania wcale inny - wymaga więcej czasu, ciasto ma inną konsystencję, ale efekt jest tego warty! Smakuje niczym najlepsza pizza z pizzerii! 
Ciasto wychodzi naprawdę idealne, nie boję się tego słowa, bo takie jest. Mega chrupiące, ale jednocześnie pulchne, ładnie się rumieni i ma bardzo bogaty smak. Są odczuwalne lekkie nutki przypominające ciasta na zakwasie, co czyni to ciasto wprost perfekcyjnym. Chociaż przygotowanie ciasta trwa ponad 10 godzin, to sam proces nie jest wymagający, tylko szczypty cierpliwości...
Wystarczy dodać ulubione dodatki, wrzucić do nagrzanego na maxa pieca, odczekać chwilę i już możemy delektować się wyśmienitą pizzą.
Powstaje pytanie, który przepis zostanie moim ulubionym... nie ma dużej filozofii - gdy mam więcej czasu wybiorę ten przepis, bo końcowy produkt jednak jest lepszy, jednak jeżeli nie mam zbyt dużo czasu, to wybiorę stary przepis, pizza z owego ciasta także jest pyszna! 


Najlepsze ciasto na pizzę - przepis i porady: 

Zaczyn: 
300 ml wody (w temperaturze pokojowej)
250 g mąki pszennej (wszyscy radzą semolinę, a ja używam zwyczajnej typu 550 lub 650. Efekt wychodzi bardzo podobny)
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki suchych drożdży instant

Ciasto: 
Przygotowany zaczyn
300 g mąki pszennej + 50 g do posypania stolnicy 
3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
Łyżeczka soli

Jak zrobić perfekcyjne ciasto na pizzę? 

  • Wszystkie składniki zaczynu umieszczamy w dużej misie i dokładnie mieszamy.
  • Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 2 godziny w temp. pokojowej. Po tym czasie zaczyn ma być bardzo napowietrzony i podwoić swą objętość.
  • Do tak przygotowanego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę pszenną, oliwę z oliwek, sól i wyrabiamy ręcznie, lub za pomocą robota kuchennego przez ok. 5-6 min. Ciasto będzie dosyć kleiste, jednak nie należy dodawać więcej mąki. 
  • Duża misę smarujemy oliwą, przekładamy do niej ciasto. Wierzch ciasta także skrapiamy oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na ok. 6-12 godzin. Zazwyczaj przygotowuję ciasto z wieczoru i rano jest już ładnie wyrośnięte. Po tym czasie ciasto będzie mniej lepkie, ale bardziej napowietrzone i puszyste. 
  • Wyrośnięte ciasto, na posypanej mąką stolnicy, przez chwilkę wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części. Z każdej formujemy ładną kulkę. Układamy na posypanej mąką desce, przykrywamy ściereczką (zapobiega to powstaniu suchej skórki na cieście)  i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. 
Najlepsze przepis na ciasto na pizzę, które uda się każdemu!

Jak upiec idealną pizzę? 

  • Piekarnik nagrzewamy do 270-300 stopni (maksymalnie ile się da). Na same dno piekarnika wkładamy blaszkę do pieczenia (zazwyczaj ją przewracam, aby było łatwiej przełożyć pizzę), lub kamień do pizzy. Użyłem blaszki. Będziemy układali pizzę na gorącą blaszkę, dzięki czemu zyskamy chrupiącą i apetyczną skórkę.


  • Z jednej kulki ciasta wyjdzie pizza o średnicy ok. 30 cm. Jeżeli robimy tylko jedną pizzę, to pozostałe ciasto można zamrozić. Wystarczy owinąć w folię spożywczą i zamrozić.
  • Wyrośnięte ciasto rozciągamy rękoma na obficie posypanej mąką desce na kółko o rustykalnej formie (mąki ma być tyle, aby ciasto lekko schodziło z deski). Pamiętajmy, że pizza nie musi być idealnych kształtów. Mam deskę o średnicy 30 cm, więc przygotowuję pizzę na niej.
Najlepsze przepis na ciasto na pizzę, które uda się każdemu!

  • Tak powstały spód smarujemy cienką warstwą sosu pomidorowego (radzę użyć sprawdzonego przepisu na sos pomidorowy do pizzy). Dodatkowo sos posypałem suszonym oregano. Na wierzch układamy ulubione dodatki, ale nie za dużo, bo inaczej może powstać zakalec! Dodałem tylko mozzarellę, bo taka pizza najlepiej mi smakuje. 
Najlepsze przepis na ciasto na pizzę, które uda się każdemu!

  • Z piekarnika dostaję mocno nagrzaną blaszkę i sprytnym ruchem przekładamy na nią przygotowaną pizzę. 
  • Pieczemy na dolnej półce piekarnika przez ok. 6-9 min, aż pizza ładnie się zrumieni, a ser się stopi. 
  • Przed podaniem skrapiamy oliwą. 
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Najlepsze przepis na ciasto na pizzę, które uda się każdemu!

Najlepsze przepis na ciasto na pizzę, które uda się każdemu!
 
Najlepsze przepis na ciasto na pizzę, które uda się każdemu!

Najlepsze przepis na ciasto na pizzę, które uda się każdemu!


Podobne przepisy

5 comments

  1. Pizza wygląda doskonale, oczywiście przepis do wypróbowania. Jakoś zawsze używam świeżych drożdży, czy mogę zatem prosić o proporcje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Poprzedni Twój przepis na pizzę był genialny, jutro wypróbuję ten :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy maka może byc taka ,,do pizzy, typ 00 ?

    OdpowiedzUsuń
  4. I czy ciasto moze lezec w lodówce ok 20godzin

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: