Przepis na tą pyszną tartę dostałem od cioci jakich 3 lata temu. Nigdy nie miałem go zapisanego do zeszytu, a jako, że nie robiłam tej tarty dość długi czas, to musiałem wszystko wspominać i układać na nowo. Ale fajnie, że wszystko się udało, ciasto smakowało jak tamte co jadłem raniej. Także chcę dodać że ta tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jej przygotowanie (bez pieczenia) zajmuje ok. 20 min, co jest bardzo przydatne w dni kiedy chcemy czegoś słodkiego, a nie mamy dużo czasu.
Sałatka z fetą, oliwkami, czarnymi pomidorami, papryką i ogórkiem, to sałatka który gości na naszym rodzinnym stole każdy wieczór, bo jest momentalna w przygotowaniu i bardzo pyszna.
Składniki:
4 czarne pomidory
puszka marynowanych oliwek
2 średnie ogórki
250 g fety
1 czerwona papryka
sól, pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Pomidor kroimy w średnią kostkę, ogórek w pół talarki, oliwki na połowę i paprykę w kostkę. Wszystkie warzywa układamy na talerzu, na którym będziemy serwować sałatkę. Na górę kruszymy fetę, polewamy oliwą, solimy i pieprzymy.
Smacznego!
Kurczak pieczony w marynacie miodowo-chrzanowej, jest to idealny obiad dla całej rodziny.
Kurczak udaje się po prostu idealny, mięciutki z chrupiącą, bogatą w smaku skórką, a więc bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu.
Łączymy wszystkie składniki marynaty, nacieramy nimi kurczaka i odstawiamy do lodówki na 8-12 godzin.
Przed pieczeniem kurczaka ponownie nacieramy marynatą i wkładamy do brytfanki z trzema szklankami wody. Kurczaka pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 90-100 minut. Co 10 min polewamy sokiem, który powstał w trakcie pieczenia.
Jeżeli chcemy w końcu pieczenia kurczaka można polać roztopionym masłem i piec jeszcze 20 min.
Kurczak udaje się po prostu idealny, mięciutki z chrupiącą, bogatą w smaku skórką, a więc bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu.
Składniki:
Kurczak o wadze 1 kg-2 kg
1 łyżka soli
100 g masła (dodatkowo)
Marynata:
2 łyżki miodu
10 łyżek oliwy
2 łyżki chrzanu
2 łyżki domowej przyprawy do grilla
2 łyżki soku z limonki
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i nacieramy solą.Łączymy wszystkie składniki marynaty, nacieramy nimi kurczaka i odstawiamy do lodówki na 8-12 godzin.
Przed pieczeniem kurczaka ponownie nacieramy marynatą i wkładamy do brytfanki z trzema szklankami wody. Kurczaka pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 90-100 minut. Co 10 min polewamy sokiem, który powstał w trakcie pieczenia.
Jeżeli chcemy w końcu pieczenia kurczaka można polać roztopionym masłem i piec jeszcze 20 min.
Smacznego!
Pierwszy przepis z rabarbarem w tym roku! Uwielbiam rabarbar i przeróżne dania z jego użyciem.
Tym razem przepis na ciasto cynamonowe z rabarbarem. Ciasto udaje się po prostu rewelacyjne, lekko kruche z warstwą dobrze przepieczonych kawałeczków rabarbaru, podczas pieczenia ciasta zapach cynamonu będzie się udawał na cały dom. Podane na ciepło z lodami smakuje jeszcze lepiej, a więc bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu.
Wrap z kurczakiem, to najlepsza przekąska dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu do gotowania. U nas w rodzinie wrapy są bardzo lubiane, a najlepsze są z kurczakiem i sosem pikantnym jogurtowym. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu.
Tortille smarujemy jogurtem i sosem, na sos wykładamy pokrojone warzywa, kurczaka i posypujemy solą, i pieprzem.
Wrapa zawijamy kopertą i zawijamy w folię aluminiową, podgrzewamy na patelni przez ok. 5 minut.
Składniki:
Mała pierś z kurczaka
tortilla pszenna
2 łyżeczki jogurtu greckiego
1 łyżeczka słodkiego sosu chilli
50 g sałaty
30 pomidora
30 g ogórka
bułka tarta
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w cienkie plasterki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 2 minuty z każdej strony.Tortille smarujemy jogurtem i sosem, na sos wykładamy pokrojone warzywa, kurczaka i posypujemy solą, i pieprzem.
Wrapa zawijamy kopertą i zawijamy w folię aluminiową, podgrzewamy na patelni przez ok. 5 minut.
Smacznego!
Nigdy nie wiemy co się kryje w kupowanych przyprawach do grilla. Dlatego dziś przepis na domową mieszankę przypraw do grilla, także ta mieszanka może służyć nie tylko do grilla, ją także możemy użyć do różnych potraw mięsnych.
W danym przepisie podaję ilość przyprawy na 2 kg mięsa.
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
3 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1 łyżka suszonej bazylii
odrobina majeranku
2-3 łyżeczki cukru
W danym przepisie podaję ilość przyprawy na 2 kg mięsa.
Składniki:
3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
3 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1 łyżka suszonej bazylii
odrobina majeranku
2-3 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki i czekamy na przepisy z użyciem tej przyprawy.
Smacznego!
Lazania, to idealny posiłek dla całej rodziny na obiad lub kolację, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasy, jeżeli będziemy pracować sprawnie.
Lazania wychodzi na prawdę dobra, smaczna i niesamowicie pachnąca. U nas w rodzinie te danie jest bardzo lubiane i dlatego bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu.
Lazania wychodzi na prawdę dobra, smaczna i niesamowicie pachnąca. U nas w rodzinie te danie jest bardzo lubiane i dlatego bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu.
Składniki:
Płaty do lazanii
100 g sera
Sos:
700 g farszu wieprzowego
100 g cebuli
75 g marchewki
500 g pomidorów
2 łyżki sosu pomidorowego
0,5 szklanki bulionu
sól, pieprz
Beszamel:
100 g masła
2-3 łyżki mąki pszennej
1 l mleka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i marchew kroimy w bardzo drobną kostkę, pomidory w ćwiartki. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy farsz i wszystko dokładnie podsmażamy. Do farszu wlewamy bulion, dodajemy marchew, pomidory, sos pomidorowy i dusimy pod przykryciem 10 min, następnie solimy, pieprzymy i dusimy kolejne 20 min.
Masło topimy w dużym garnku i dodajemy mąkę, bardzo intensywnie mieszając dodajemy po trochę na raz mleko. Gotujemy, aż beszamel zgęstnieje. Pod koniec solimy i pieprzymy .
Na dno naczynia żaroodpornego układamy płat makaronu, na niego wlewamy dużą chochlę beszamelu i układamy sos, tą czynność powtarzamy do całkowitego wypełnienia formy.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 min, następnie lazanię posypujemy startym serem i pieczemy kolejnych 15 min.
Smacznego!