Ciasto cynamonowe z rabarbarem
środa, maja 07, 2014Pierwszy przepis z rabarbarem w tym roku! Uwielbiam rabarbar i przeróżne dania z jego użyciem.
Tym razem przepis na ciasto cynamonowe z rabarbarem. Ciasto udaje się po prostu rewelacyjne, lekko kruche z warstwą dobrze przepieczonych kawałeczków rabarbaru, podczas pieczenia ciasta zapach cynamonu będzie się udawał na cały dom. Podane na ciepło z lodami smakuje jeszcze lepiej, a więc bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu.
Ciasto cynamonowe z rabarbarem - przepis:
Składniki:
150 g masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cynamonu
300 g jogurtu naturalnego
1/2 szklanka mleka
2 jajka
400 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300-400 g rabarbaru
Przygotowanie:
Masło kręcimy z cukrem i cynamonem na puszysty krem, dodajemy jogurt, mleko i ponownie miksujemy. Do masy dodajemy jaja, mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę.Rabarbar myjemy i kroimy w jedno centymetrowe paski.
Do naczynia wykładamy 2/3 ciasta, na to układamy rabarbar i przykrywamy pozostałym ciastem.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60-75 minut.
Smacznego!
2 comments
wygląda bardzo apetycznie, lubię wszystko z dodatkiem cynamonu:)
OdpowiedzUsuńWitaj
OdpowiedzUsuńOrganizuję
KONKURS KULINARNY- Słodki prezent na Dzień Matki
Zapraszam zatem do udziału w konkursie !
Konkurs będzie trwał do Dnia Matki czyli 26 maja!
Wyniki zostaną ogłoszone do 31 maja
Więcej szczegółów u mnie na blogu :)
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)