Tarta z jabłkami
środa, maja 14, 2014Przepis na tą pyszną tartę dostałem od cioci jakich 3 lata temu. Nigdy nie miałem go zapisanego do zeszytu, a jako, że nie robiłam tej tarty dość długi czas, to musiałem wszystko wspominać i układać na nowo. Ale fajnie, że wszystko się udało, ciasto smakowało jak tamte co jadłem raniej. Także chcę dodać że ta tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jej przygotowanie (bez pieczenia) zajmuje ok. 20 min, co jest bardzo przydatne w dni kiedy chcemy czegoś słodkiego, a nie mamy dużo czasu.
Tarta z jabłkami - przepis:
Składniki:
Ciasto pół-kruche:
200 g masła
2 łyżki miodu
75 g cukru
jajko
300 g mąki
150 g śmietany
Krem:
200 g śmietany
3 jaja
100 g cukru
2 łyżki mąki
0,5 szklanki mleka
szczypta soli
Dodatkowo:
3 jabłka
100 g cukru
2 łyżki cynamonu
żółte kiwi (dekoracja)
Przygotowanie:
Masło miksujemy z cukrem i miodem na jasny krem. Dodajemy śmietanę, jajko i ponownie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy rękoma bardzo miękkie ciasto (ciasto będzie kleiste dlatego podczas wyrabiania ciasto należy lekko posypywać mąką). Odstawiamy do lodówki na 10 min.
Jabłka kroimy w ósemki, układamy w misie dodajemy cukier, cynamon i odstawiamy na bok.
Dla kremu dokładnie miksujemy wszystkie składniki, aby nie było grudek.
Ostudzonym ciastem wylepiany dno i boki tortownicy. Na spód układamy jabłka i zalewamy kremem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 minut. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy żółtym kiwi.
Smacznego!
3 comments
Smakowity wypiek.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń36 year old Software Engineer III Magdalene Cater, hailing from Gimli enjoys watching movies like "Sound of Fury, The" and Pet. Took a trip to Old Towns of Djenné and drives a Ferrari 250 LM. Teraz kliknij tutaj
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)