Lazania (Lasagne).
piątek, maja 02, 2014Lazania, to idealny posiłek dla całej rodziny na obiad lub kolację, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasy, jeżeli będziemy pracować sprawnie.
Lazania wychodzi na prawdę dobra, smaczna i niesamowicie pachnąca. U nas w rodzinie te danie jest bardzo lubiane i dlatego bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu.
Składniki:
Płaty do lazanii
100 g sera
Sos:
700 g farszu wieprzowego
100 g cebuli
75 g marchewki
500 g pomidorów
2 łyżki sosu pomidorowego
0,5 szklanki bulionu
sól, pieprz
Beszamel:
100 g masła
2-3 łyżki mąki pszennej
1 l mleka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i marchew kroimy w bardzo drobną kostkę, pomidory w ćwiartki. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy farsz i wszystko dokładnie podsmażamy. Do farszu wlewamy bulion, dodajemy marchew, pomidory, sos pomidorowy i dusimy pod przykryciem 10 min, następnie solimy, pieprzymy i dusimy kolejne 20 min.
Masło topimy w dużym garnku i dodajemy mąkę, bardzo intensywnie mieszając dodajemy po trochę na raz mleko. Gotujemy, aż beszamel zgęstnieje. Pod koniec solimy i pieprzymy .
Na dno naczynia żaroodpornego układamy płat makaronu, na niego wlewamy dużą chochlę beszamelu i układamy sos, tą czynność powtarzamy do całkowitego wypełnienia formy.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 min, następnie lazanię posypujemy startym serem i pieczemy kolejnych 15 min.
Smacznego!
1 comments
Wygląda wspaniale ,bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńPrzyznam że nigdy lasagne nie robiłam ale ten przepis jest wart uwagi)
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)