Kurczak pieczony w marynacie słodko-pikantnej.
niedziela, maja 11, 2014Kurczak pieczony w marynacie miodowo-chrzanowej, jest to idealny obiad dla całej rodziny.
Kurczak udaje się po prostu idealny, mięciutki z chrupiącą, bogatą w smaku skórką, a więc bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu.
Składniki:
Kurczak o wadze 1 kg-2 kg
1 łyżka soli
100 g masła (dodatkowo)
Marynata:
2 łyżki miodu
10 łyżek oliwy
2 łyżki chrzanu
2 łyżki domowej przyprawy do grilla
2 łyżki soku z limonki
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i nacieramy solą.Łączymy wszystkie składniki marynaty, nacieramy nimi kurczaka i odstawiamy do lodówki na 8-12 godzin.
Przed pieczeniem kurczaka ponownie nacieramy marynatą i wkładamy do brytfanki z trzema szklankami wody. Kurczaka pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 90-100 minut. Co 10 min polewamy sokiem, który powstał w trakcie pieczenia.
Jeżeli chcemy w końcu pieczenia kurczaka można polać roztopionym masłem i piec jeszcze 20 min.
Smacznego!
3 comments
Ale smacznie wygląda- chrupiący i rumiany:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na kurczaka:)
OdpowiedzUsuńMarynata z chrzanem?? Musze koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)