Biszkopt z jabłkami

niedziela, września 21, 2014


 Sezon jabłek w tym roku jest bardzo urodzajny! Dlatego, kiedy mama przynosi pełne kosze jabłek do domu, to potem długo się zastanawiamy co mamy z nich robić i najczęściej powstaje nam pomysł na ciasto lub jak w danym wypadku ciasto powstało przez omyłkę...
 Miałem robić biszkopt, który planowałem użyć do tortu lecz w trakcie pieczenia zrozumiałem, że biszkopt jest za niski do przekrojenia (widocznie dla tego bo użyłem jedynie cztery jaja) i wtedy mama zaproponowała górę nie do końca upieczonego biszkoptu przykryć warstwą jabłek. Pomysł był genialny! Ciasto udało się przepyszne takie proste w przygotowaniu, a takie smaczne. Bardzo gorąco polecam do wypróbowania!


Biszkopt z jabłkami - przepis:



Składniki:


4 jaja
szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
5-6 jabłek
łyżeczka cukru wanilinowego
cukier puder, cynamon (dekoracja)

Przygotowanie:


Białka oddzielamy od żółtek, tak aby do białek nie trafił ani gram żółtka. Białka w temperaturze pokojowej przekładamy do misy miksera i miksujemy do powstania pierwszej piany. Po tym po trochę dodajemy połowę cukru i na najwyższych obrotach ubijamy na pyszną pianę.
 Żółtka na parze wodnej ubijamy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na pyszną biało-żółtą masę.
 Do żółtek dodajemy połowę trzykrotnie przesianej mąki i dokładnie mieszamy, aby nie pozostawało grudek i dodajemy 3 łyżki ubitych białek, mieszamy. Następnie do żółtek z mąką dodajemy pozostałą trzykrotnie przesianą mąkę, mieszamy i po tym stopniowo w 3-4 podejścia dodajemy pozostałe ubite białka, cały czas mieszając łyżka (mieszamy powoli, aby ciasto pozostawało puszyste). Ciasto przekładany do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min, po tym na górę biszkoptu układamy warstwę umytych, obebranych i startych na tarce o grubych oczkach jabłek pieczemy kolejnych 20 min.
 Upieczone ciasto dekorujemy mieszanką z cukru pudru i cynamonu.


Smacznego!

Podobne przepisy

2 komentarze

  1. Genialnie wymyśliłyście. Pycha ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam biszkopt, a z jabłkami to już jest w ogóle fantastyczne, jesienne ciasto:) pyszności:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: