Racuchy drożdżowe. Bardzo puszyste!

środa, lutego 03, 2016

Racuchy drozdzowe. Bardzo puszyste!

Na Tłusty Czwartek racuchy drożdżowe muszą być! Robione wg. tego przepisu racuchy zawsze się udają. Są bardzo puszyste, pulchne, mięciutkie, w miarę słodkie (co dla mnie jest ważne, bo nie lubię przesłodzonych placuszków, deserów, ciast itp.), a najlepsze w nich jest to, że znikają ze stołu momentalnie.
Racuszki zawdzięczają swą puszystość dzięki dwóm rzeczom, po pierwsze drożdżom, a po drugie jajom, dlatego radzę aby drożdże (jeżeli używamy świeże) były pierwszej świeżości, a jaja najlepiej domowe. Połączenie tych dwóch wspólchniaczy czyni te racuchy naprawdę bardzo puszyste! Do puszystości racuszków również dołącza się mąka, więc pamiętajmy, aby w żadnym razie nie dać jej za dużo i aby była to mąka jakościowa.

Wszystkie przepisy na Tłusty Czwartek znajdziecie TU.
Inne przepisy na placuszki są TUTAJ.



Bardzo puszyste racuchy drożdżowe - przepis:


Składniki na ok. 20 racuchów:


Rozczyn:

150 g mąki pszennej tortowej
7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
2 łyżki cukru
200 ml mleka w temperaturze 36-39 stopni

Ciasto:

Wcześniej przygotowany rozczyn
100 g mąki pszennej tortowej
2 jajka
Szczypta soli
4 łyżki oleju lub 4 łyżki roztopionego masła
Tłuszcz do smażenia
Jabłko (opcjonalnie)

Przygotowanie:


Rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i zalewamy wszystko mlekiem. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek i masa była jednolita.
UWAGA: Mleko musi być tylko ciepłe, ponieważ jeżeli będzie zbyt gorące zabije drożdże.

Racuchy drozdzowe. Bardzo puszyste!

Rozczyn odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 45 min do wyrośnięcia.

Racuchy drozdzowe. Bardzo puszyste!

Kiedy rozczyn urośnie dodajemy do niego jaja, pozostałą mąkę, sól, olej/roztopione masło i dokładnie mieszamy trzepaczką, aż masą będzie jednolita i ciągnąca się. 

Racuchy drozdzowe. Bardzo puszyste!

Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 min, aż ciasto zwiększy swą objętość w 2-3 razy.

Racuchy drozdzowe. Bardzo puszyste!

Kiedy wyrośnie ciasto nie mieszamy go, a pozostawiamy nadal napowietrzony.

Racuchy drozdzowe. Bardzo puszyste!

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na rozgrzanym oleju formujemy racuchy i smażymy 1-2 min z każdej strony. Tą czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta.
Jeżeli chcemy, podczas smażenia możemy położyć plasterek jabłka na nieupieczoną stronę racucha, zanurzyć go w cieście i dalej smażyć wg. przepisu tylko o chwilkę dłużej, wtedy otrzymamy racuchy z jabłkami.

Racuchy drozdzowe. Bardzo puszyste!

Po usmażeniu studzimy racuchy i serwujemy posypane cukrem pudrem z ulubionym dżemem. Ja swoje podałem z dżemem truskawkowym.

Racuchy drozdzowe. Bardzo puszyste!

Racuchy drozdzowe. Bardzo puszyste!

Racuchy drozdzowe. Bardzo puszyste!

Smacznego!

Podobne przepisy

8 komentarze

  1. Pyszne racuszki, pięknie podane, chce się jeść!:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do zrobienia nie są trudne, ale rośnięcie ciasta trochę trwa, lecz po upieczeniu nie trzeba czekać, aby były zjedzone. Znikają w mgnieniu oka :D Pozdrawiam :D

      Usuń
  2. Super przepis! Wyszły bardzo puszyste i słodkie.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: