Sos żurawinowy

czwartek, lutego 18, 2016

Najlepszy sos zurawinowy

Sos żurawinowy według tego przepisu robię już od kilku miesięcy i robię go dosyć często. Jest bardzo smaczny, zbilansowany w smaku, w miarę kwaśny, gładki, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Używam go przeważnie do dań mięsnych (np. do smażonej piersi z kaczki, lub piersi indyka, bo z nimi smakuje po prostu pysznie!). Do dań słodkich nadaje się także. Taki sosik podany na ciepło idealnie kombinuje się z lodami.
Jak już wspomniałem, jest idealny w smaku, a wszystko to dlatego, że jest na bazie czerwonego wina! Wersję z czerwonym winem zobaczyłem u znajomych i robiony przez nich sos był naprawdę niesamowity w smaku. Od tego czasu sos z żurawiny robię tylko w taki sposób.

Inne przepisy na sosy są TUTAJ.

Sos żurawinowy - przepis:


Składniki:


300 g świeżej lub mrożonej żurawiny
100 g cukru
250 ml czerwonego wina 
125 ml (0,5 szklanki) wody
szczypta soli

Przygotowanie:


Do rondelka wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5-6 min. Dzięki gotowaniu alkohol wyparuje z wina i pozostanie tylko pyszny aromat i smak. Po tym do wina dodajemy żurawinę, cukier, wodę, sól. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 min.

Najlepszy sos zurawinowy

Ugotowany sos ubijamy blenderem na gładką konsystencję. Jeżeli chcemy przecedzamy przez drobne sitko (ja pomijam).

Najlepszy sos zurawinowy

Tak przygotowany sos gotujemy na średnim ogniu kilka minut, aż uzyskamy pożądaną konsystencję sosu. Próbujemy na smak. Jeżeli potrzebujemy dodajemy więcej cukru.

Najlepszy sos zurawinowy

Sos podajemy na ciepło lub na zimno wg. uznania.

Najlepszy sos zurawinowy

Najlepszy sos zurawinowy


Smacznego!

Podobne przepisy

9 comments

  1. do deserów genialny! bardzo lubię ten smak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam smak żurawiny i to nie tylko w słodkich daniach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham taki sos! Ja również dodaję czerwone wino, najlepsze jest Porto, polecam. ;) Świetny jest również dodatek sherry, nadaje on niepowtarzalnego aromatu. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako, że jestem jeszcze niepełnoletni, to z winami mało eksperymentuję :D Używam tylko czasami wydane przez rodziców wino do sosów, lub dań :D

      Usuń
  4. Jutro bede go robic. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: