Chłodnik.
sobota, maja 24, 2014Idealna zupka na upalne dni, której przygotowanie nie zajmie więcej 7 min, a będzie smakowała po prostu przepysznie!
Składniki:
500 g marynowanych buraczków (startych)
1 l kefiru lub maślanki
200 g ogórka
50 g koperku
50 g szczypiorku
ugotowane jajka
ugotowane ziemniaki
Przygotowanie:
Ogórka kroimy w kostkę, a szczypiorek z koperkiem siekamy. W dużej misie łączymy: kefir, buraczki, ogórek, szczypiorek i koperek. Jeżeli używamy ciepłego kefiru, to chłodzimy w lodówce 1 godzinę, lecz jeżeli mamy zimny kefir lub maślankę, to możemy ten etap pominąć.
Serwujemy z jajkiem i ziemniakami.
Smacznego!
5 comments
Taki szybki i prosty.... Unas wlasnie znowu nadchodzi lato, wiec mam pomysl na obiad w weekend:)
OdpowiedzUsuńtylko, ze ja nie mam marynowanych burakow, a swieze
OdpowiedzUsuńMożna użyć ugotowanych i startych na tarce lub pokrojonych w drobną kotkę :)
UsuńŁukasz
super, dzieki:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zupy :-)
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)