Tiramisu-szczypta Italii w waszej kuchni!

sobota, maja 17, 2014

Tiramisu-szczypta Włoch w waszej kuchni! My bardzo lubimy Tiramisu i myślimy, że wam ono się też spodoba!


Pyszne ciasteczka savoiardi nasączone kawą espresso z dodatkiem amaretto, przełożone kremem tiramisu i posypane gorzkim kakao. To prawdziwa uczta dla podniebienia. We Włoszech Tiramisu jest zazwyczaj podawane na drugie śniadanie lub bardzo mocno schłodzone w upalne dni, ale ja mógłbym je jeść i na śniadania, i na obiad, i na kolację, bo jest po prostu przepyszne!




Tiramisu - przepis:


Składniki:

500 g mascarpone 
3 jajka
200 g śmietanki 30%
200 g cukru
200 ml espresso
50 ml amaretto
200 g ciasteczek savoiardi

Przygotowanie:


 Jajka dokładnie myjemy i oparzamy wrzącą wodą. Po tym oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z 1/3 cukru na sztywną pianę, a żółtka ubijamy na parze wodnej, także z 1/3 cukru do białości.
Śmietankę ubijamy z pozostałym cukrem.

 Do ubitych żółtek dodajemy mascarpone i ubijamy, aby nie było grudek. Do masy dodajemy ubite białka i śmietankę, ponownie mieszamy.
 Savoiardi nasączamy w kawie i amaretto, wykładamy dno formy w której będziemy studzić deser. Na ciasteczka wykładamy 1/2 kremy, następnie lekko przyprószamy kakao i układamy kolejną warstwę nasączonych ciasteczek, na to pozostały krem i obficie posypujemy kakao.
 Chłodzimy 12 godzin w lodówce.


Smacznego!

Podobne przepisy

3 comments

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: