Wilgotne ciasto marchewkowo-kabaczkowe.

środa, maja 21, 2014

Pyszne i momentalne w przygotowaniu ciasto, podczas pieczenia którego na cały dom będzie się unosił aromat marchwi i różnych przypraw. Dzięki dużej ilości składników płynnych, a małej suchych ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne i przyjemne do jedzenia.



Składniki:

3 marchewki
0,5 kabaczka lub cukinii
200 g mąki
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli 
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka mleka
2 jaja
100 g cukru
100 g roztopionego masła lub oleju

Przygotowanie:


 Kabaczka i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
 Oddzielnie przesiewamy mąkę, cynamon, sól i proszek do pieczenia.
 Jaja, masło, mleko miksujemy z cukrem na gładką masę, dodajemy warzywa, ponownie miksujemy i dodajemy składniki suche, mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników.
 Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60 minut.

Smacznego!

Podobne przepisy

2 comments

  1. czesc :) czy mozesz sprecyzowac ile tego kabaczka ma byc? bo 0.5 to moze byc mało z małego kabaczka...ale bardzo duzo z ogromnego kabaczka :) Mam zamiar dzisiaj upiec to ciasto wiec bede wdzieczna za odpowiedz :) pozdrawiam i gratuluje bloga..jest naprawde "domowy"

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: