Idealne domowe tortille

wtorek, kwietnia 05, 2016

Idealna domowa tortilla

 Tortilla meksykańska, to bardzo popularny i często używany na całym świecie rodzaj chleba. Jest to cienki placek zazwyczaj o średnicy od 6 do 30 cm i używa się najczęściej do robienia wrapów. Tortilla jest dostępna w każdym sklepie, ale zrobienie jej domowym sposobem jest naprawdę bardzo łatwe! Wystarczy widzieć kilka prostych trików w jej przygotowaniu i zobaczycie, że już nigdy nie będziecie używać kupowanej. Tortilla według tego przepisu wychodzi bardzo miękka, elastyczna i mega smaczna. W dodatku do jej przygotowania potrzeba tylko kilka składników, które z pewnością są w każdym domu zawsze :)


Idealne domowe tortille - przepis:


Składniki:


350 g mąki (2 szklanki)
160 ml gorącej wody 
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy

Jak zrobić idealne domowe tortille?


Do mąki dodajemy sól, oliwę i dokładnie mieszamy. Po tym, dodajemy gorącą wodę. Zagniatamy ciasto.

Idealna domowa tortilla

Wyrabiamy ciasto przez ok. 4-5 min. Jeżeli będzie lepiło się do rąk dodajemy trochę mąki.

Idealna domowa tortilla

Ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą część wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na cienki placek (prawie przezroczysty) i za pomocą talerza o wybranej średnicy (u mnie 20 cm) wykrawamy ładne koło. Ze skrawków także robimy jedną lub czasami nawet dwie tortille.
Przygotowane placki układamy jeden na drugim posypując każdy odrobiną mąki.

Idealna domowa tortilla

 Tak przygotowane placki smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Kiedy na placku pojawią się bąble, to znak że należy go obrócić. Po obróceniu smażymy tylko kilka sekund ok. 30-40. 
 Tak usmażone placki układamy na talerz jeden na drugim i przykrywamy wilgotną ściereczką. Jeżeli nie przykryjemy ściereczką, to tortille będą bardzo suche i nie będą elastyczna.

Idealna domowa tortilla

Tak przygotowane tortille można przechowywać przez ok. 2-3 dni w woreczku i nadal będą mięciutkie i elastyczne. 

Idealna domowa tortilla

Idealna domowa tortilla

Idealna domowa tortilla

Smacznego!

Podobne przepisy

13 comments

  1. Domowa nie ma sobie równych. W szczególności, że te sklepowe zawierają tonę ulepszaczy...

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. Domowe najlepsze
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie robiłam domowych tortilli ale widzę że to banalnie proste i pewnie mega smaczne;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozumiem, że smażymy na suchej patelni? Czy mąka w przepisie to pszenna zwykła?

    Pozdrawiam
    Atessa Wurm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Mąka pszenna 😄
      Pozdrawiam 😊

      Usuń
  5. Łyżka soli czy łyżeczka?

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiliśmy dzisiaj tortille z tego przepisu - są świetne! Dzięki za przepis! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Gorąca woda czyli jaką temperatura? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sama wypróbuję dzięki za przepis😀😀

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwolniłeś nas od kupnych tortilli! przeczytaliśmy , zrobił syn lat 13 i zjedliśmy .Pycha . Wielkie dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzisiaj robię! Wyglądają niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: