Idealne śniadanie lub deser na chłodny zimowy poranek, naprawdę pyszne, a przy tym łatwe do przygotowania. Zachęcam was do wypróbowania danego przepisu.
Składniki:
1 kg dyni1 cebulka
2 ząbki czosnku
1,5 l bulionu drobiowego
oliwa
sól
pieprz
grzanki
Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skóry. Wydrążamy nasiona i włókna. Twardy miąższ kroimy w dużą kostkę, przekładamy na brytwankę, polewamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku do miękkości. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. Szklimy na nie dużej ilości oliwy i przekładamy do gotującego się bulionu. Do wrzącego bulionu z warzywami dodajemy upieczoną i miękką dynie, gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelewamy do miksera i miksujemy na konsystencję zupy kremowej. Serwujemy w nie dużej miseczce z śmietaną i grzankami.
Smacznego !
Składniki :
Masa serowa:
1kg sera
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
200g białej czekolady
100g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
Spód:
300g ciasteczek korzennych
2 łyżki masła
Dekoracja :
2-3 gruszki
Przygotowanie :
Ciasteczka korzenne miksujemy w malakserze na drobną kawałeczki i dodajemy masło. Wylepiamy dno tortownicy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
W między czasie masło z cukrem miksujemy na jasny krem i kolejno dodajemy wszystkie jaja. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy ser i ponownie wszystko miksujemy. Białą czekoladę topimy w kuchence mikrofalowej lub na parze wodnej, dodajemy do masy serowej. Po tym dodajemy mąkę, cukier wanilinowy, oraz sól, ponownie miksujemy.
Na schłodzony spód wylewamy masę serową, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50-55 minut. Po upieczeniu sernik chłodzimy i upiększamy cienko pokrojonymi gruszkami
.
.
Smacznego !
Składniki na 16 bułeczek:
1kg mąki pszennej
kubek ciepłej wody
2 jajka
50g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
100g masła
Sezam
Przygotowanie:
Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier, 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Do dużej misy przesiewamy pozostała mąkę z solą. Dodajemy 1 jajko, rozczyn i zagniatamy przez ok. 3 minut. Dodajemy roztopione masło, zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.
Kiedy ciasto uroźnie wyrabiamy na posypanej mąką stolnicy i dzielimy na 16 równych części, z każdej części formujemy bułeczkę. Przekładamy na posmarowany masłem brytwan i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy rozkłuconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut.
Smacznego !
Składniki :
8 nóżek z królika
2 duże cebule
2 marchewki
1 duży kalafior
7 ziemniaków
50 ml oleju
100 ml mleka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kalafior i ziemniaki myjemy, osuszamy, oczyszczamy i wkładamy do garnka z osoloną (1 łyżka soli) wrzącą wodą, i gotujemy do miękkości. W innym dużym garnku smażymy na rozgrzanym tłuszczu w pół-talarki pokrojoną cebulę i w małą kostkę pokrojoną marchew. Kiedy cebula z marchwią się zeszkli na górę układamy nóżki królika, zalewamy 1 litrem wody, solimy i pieprzymy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę
Kiedy królik będzie uduszony, wylewamy wodę w której się gotowali kalafior i ziemniaki, wlewamy mleko i miksujemy za pomocą blendera. Wedle uznania solimy.
Serwujemy na dużym talerzu, polewamy sosem pozostałym od uduszonych nóżek królika.
Smacznego !
Składniki :
7 dużych pomidorów
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki soli ziołowej
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżka octu
1 łyżka octu
Przygotowanie:
Pomidory myjemy i kroimy w dużą kostkę. Układamy w garnku i dusimy na małym ogniu 15 minut. W między czasie bardzo drobnie kroimy czosnek i dodajemy do pomidorów. Kiedy pomidory będą uduszone, przesiewamy je przez sito. Wlewamy do garnka, dodajemy sól, pieprz i ocet, redukujemy na małym ogniu przez ok. 15-30 minut.
Smacznego !