Maki-Sushi

środa, stycznia 22, 2014

Składniki:

500g ryżu do sushi
400g solonego łososia 
2 łyżki octu ryżowy
10 listów nori
sól

Przygotowanie:

Ryż do sushi przemywamy pięć razy w zimnej wodzie i pozostawiamy na sicie na 30 minut. Następnie ryż gotujemy w osolonej wodzie (1 kubek ryżu na 1,5 kubka wody) w garnku z grubym dnem prze ok. 20 minut na małym ogniu. W między czasie należy pokroić łososia (Ja używałem tylko łososia, ale możecie użyć innych dodatków np. ogórek, awokado, philadelphia). Po ugotowaniu do ryżu dodajemy ocet i dzielimy na 10 równych części. 
1. Nori układamy na macie do sushi, błyszczącą stroną w dół i wykładamy ryżem (aby ryż się nie lepił do dłoni, dłonie należy namoczyć). 
2. Na ryż układamy łososia.
3. Zawijamy.
4. Formujemy kwadrat.
Po uformowaniu sushi kroimy namoczonym nożem na 6 równych części i serwujemy z sosem sojowym.
                                                                                                                                     
                                                                                                                                     Smacznego !

Podobne przepisy

0 komentarze

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: