Ciasto czekoladowo-kawowe.

środa, kwietnia 01, 2015

Ciasto czekoladowo-kawowe.

 No cóż sporo czasu nie publikowałem nowych przepisów, ale wreszcie powracam z nowym pysznym przepisem na ciasto czekoladowo-kawowe! Ciasto jest pyszne! Uwierzcie mi, że takie połączenie kawy i czekolady jest po prostu idealne, a przygotowanie tego ciasta nie zajmie nawet 30 minut. Zapraszam do wypróbowania!


Ciasto czekoladowo-kawowe - przepis:


Składniki:


200 g masła
0,5 szklanki mleka
3 łyżki kakao
20 g kawy w proszku
2 szklanki cukru (jeżeli lubimy ciasta mniej słodkie, to dajemy jedną szklankę)
4 jaja
340 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Aromat migdałowy

Przygotowanie:


W rondelku topimy masło, dodajemy kakao, kawę w proszku, mleko, jedną szklankę cukru i cały czas gotując na malutkim ogniu palnika, mieszamy do połączenia się składników przez ok. 2 min. Odstawiamy do wystudzenia.
 W między czasie, póki masa czekoladowa stygnie, w misie ubijamy jaja z pozostałym cukrem na puszystą  masę przez ok. 10-15 min. Ubite jaja powinny zwiększyć swą objętość w 5-6 razy.
 Do ubitych jaj, ciągle miksując, po trochę na raz dodajemy masę czekoladową. Po tym do otrzymanej masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, oraz aromat migdałowy. Ponownie miksujemy przez ok. 5 min.
 Otrzymane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min.
 Ja po upieczeniu dodatkowo polałem ciasto polewą czekoladową.



Ciasto czekoladowo-kawowe.

Ciasto czekoladowo-kawowe.


Smacznego!

Podobne przepisy

4 komentarze

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: