Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

piątek, listopada 06, 2015

Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej
Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

 Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej ostatnio często jest przygotowana u nas w domu na obiadu lub kolację. Ten przepis przypadł do gustu wszystkim w rodzinie!
 Uwielbiam mięso z kurczaka i jest to przeważnie jedyne mięso jakie jem, ponieważ nie lubię wieprzowiny, a na przygotowanie wołowiny nie zawsze mam czasu. Moją ulubioną częścią jest pierś z kurczaka, ponieważ jest ona niskokaloryczna, zawiera dużo białka i jeżeli jest przygotowana w poprawny sposób jest bardzo soczysta i smaczna, dlatego właśnie użyłem jej do tego przepisu.
 Pierś według tego przepisu wychodzi bardzo dobra! Jest bardzo soczysta, pachnąca, idealnie zbilansowana w smaku, ponieważ słodkość miodu zmniejsza ostrość musztardy i danie w całości smakuje superowo! Trudno jest opisać smak tej potrawy, więc zachęcam wypróbować przepis!


Inne przepisy z piersią kurczaka: Pierś z kurczaka w marynacie miodowej, filet z kurczaka w panierce kokosowej, sałatka warstwowa z kurczakiem.


Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej - składniki:


4 piersi z kurczaka (+- 300 g każda)

2 łyżki musztardy stołowej
2 łyżki miodu
4 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)

Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej - przepis:


W misie łączymy musztardę, miód, oliwę i wszystkie przyprawy. Jeżeli chcemy możemy dodać 2 ząbki czosnku (ja nie dawałem).

Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

 Do marynaty dodajemy piersi z kurczaka, wszystko mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz w chłodne miejsce. Jeżeli nie mamy czasu to możemy od razu piec, ale jeżeli mamy czasu, to warto zaczekać, bo efekt będzie lepszy.

Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

 Zamarynowane piersi zawijamy w folię aluminiową (każdą oddzielnie) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35 min, 10 min do końca otwieramy folię, aby piersi zrumieniły się. Po upieczeniu czekamy 7-10 min, aby soki zostały w mięsie i możemy serwować!

Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej
Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej
 Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz :)




Podobne przepisy

23 comments

  1. Uwielbiam kurczaka pod każdą postacią :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie - dziś marynuję - jutro piekę. Dzieki za pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam dodać jeszczę łyżeczkę lub dwie startej skórki cytryny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy jest szansa uzyskać z tego odrobinę "sosu"?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bardzo rozumiem o co dokładnie chodzi, ale jeśli o tym czy po upieczeniu na dnie brytfanny będzie wydostawszy się sok z filetu, to tak :)

      Usuń
  5. zrobiłam tę wersję z czosnkiem, proste i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota zrobilem I polecam jak pociolem na mniejsze kawalki I dodalem jesCze sok z cytryny I jest mega dzieki!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłem je kiedy miałem gości w ubiegłym tygodniu, robiłem je kolejny raz dziś na niedzielny obiad. Niebo w gębie, polecam gorąco. PS: Nie jest sprecyzowane jakim programem piec w piekarniku, ja piekłem góra-dół.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis super, ale zdjęcia (dania gotowego) bardzo przepalone. Na skalibrowanym ekranie praktycznie nic nie widać. Polecam przyglądnąć się temu tematowi :) Za przepis bardzo dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis, wyszło pysznie :D pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. trafiłem na Twój przepis MEGA !!!!!!!!!!!!!!!! Następnym razem dodam odrobinę cytryny :P

    OdpowiedzUsuń
  11. A miód ma być płynny czy może być ten stały?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej, aby byłby płynny, ale nawet jeżeli jest stały, to można krótko go podgrzać i już będzie płynny.

      Usuń
  12. Witaj :) czy mogę mieć do Ciebie pytanie ? Czy jeśli przygotuję mniejsze porcje piersi to powinnam której je trzymać w piekarniku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, jeżeli filety są mniejsze to można piec je o 5-7 min krócej.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  13. pyszne! polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajnie tez zastapić miód syropem klonowym ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. Na termoobiegu czy na innym rodzaju pieczenia w piekarniku??

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy uduszone na patelni wyjdą równie dobre?

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: