Uniwersalne ciasto drożdżowe
sobota, listopada 21, 2015Uniwersalne ciasto drożdżowe |
Uwielbiam ciasto drożdżowe i jest to chyba najczęściej robione przez mnie ciasto! Ciasto z tego przepisu używam do wszystkiego!
Przepisy z użyciem tego ciasta:
Kulebiak z kapustą i grzybami
Bułeczki z mięsem mielonym
Uniwersalne ciasto drożdżowe - przepis:
Składniki:
800 g mąki
400 ml mleka
7 g drożdży instant
2 łyżki cukru (jeżeli robimy słodkie wypieki dodajemy 5 łyżek)
1 łyżeczka soli
50 g masła
Jak zrobić uniwersalne ciasto drożdżowe?
W rondelku zagrzewamy mleko, do pojawienia się małych bąbelków obok ścianek rondla. Po tym dodajemy drożdże i cukier i dokładnie mieszamy.
W dużej misie łączymy mąkę z solą i dodajemy mleko z drożdżami. Wszystko mieszamy łyżką, aż ciasto zacznie się łączyć.
W dużej misie łączymy mąkę z solą i dodajemy mleko z drożdżami. Wszystko mieszamy łyżką, aż ciasto zacznie się łączyć.
W lekko połączone ciasto dodajemy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy, aż ciasto połączy się. Przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto przez ok. 5-7 min, aż będzie miękkie i elastyczne.
Można ciasto wyrobić w robocie planetarnym z hakiem do wyrabiania ciasta. Robię tak bardzo często, ale tym razem wyrabiałem ręcznie i nie sprawiło to żadnego problemu, bo ciasto zagniatało się bardzo łatwo.
Przekładamy wyrobione ciasto do olejem posmarowanej misy, posypujemy z wierzchu mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godz, aż ciasto urośnie w 2-2,5 razy.
Gotowe! Udanych wypieków!
13 comments
Rewelacja i piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńZapomniałam napisać, że skorzystałam z przepisu..dziękuję bardzo..
OdpowiedzUsuń7 gr.drozdzy instant to ile to jest drozdzy swiezych ?
OdpowiedzUsuńOk. 25 g drożdży świeżych
OdpowiedzUsuńCiasto urosło i co dalej nie napisane? Jaka wielkość blaszki? Ile piec i w ilu stopniach?
OdpowiedzUsuńTo jest bazowy przepis tylko na same ciasto, które następnie używany do innych wypieków gdzie jest potrzebne ciasto drożdżowe.
Usuńale tak bez jajek ?
OdpowiedzUsuńTak, bez jajek :)
UsuńJaki typ mąki?
OdpowiedzUsuńbede probowac podobne ciasto wyrabiala moja tescowa bylo super na drozdzowki z serem rogaliki mmmniam
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, ciasto które nadaje się praktycznie do wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńChoć nie lubię piec ciasta drożdżowego, bo raz mi się uda, raz nie, ten przepis wydał mi się bardzo ciekawy. Muszę go koniecznie wypróbować, może zmienię zdanie ,że przy wyrabianiu drożdżowego trzeba się namęczyć, żeby ciasto było dobre,puszyste i wilgotne.
OdpowiedzUsuńNie pokazane nawet jak wyglada po upieczeniu byloby mi lzej jakbym widziala czy naprawde wyrosl upieczony
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)