U nas na Litwie jest coś takiego pod nazwą ,,Juoda duona" (czarny chleb), nie mogę powiedzieć jak się on dokładnie robi, ale moja ciocia powiedziała mi przepis na chleb przypominający go, robi się on na zakwasie żytnim, który także dostałem od mojej cioci. Także do przygotowania będziemy potrzebowali pełnoziarnistej mąki żytniej, u nas to się nazywa ,,rupaus malimo ruginiai miltai".
Jest na prawdę pyszny. Z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem, a kiedy będziecie go piec zapach będzie się unosił na całą kuchnię. Zachęcam do przygotowania.
Smaczna kolacja dla całej rodzinki. Pyszna i momentalna w przygotowaniu, a zapach będzie się unosił na cały dom.
Składniki:
300 g spaghetti
2 jaja
100 g twardego sera
150 g boczku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu, najlepiej trochę makaron nie dogotować, aby był taki niby al dente. Po ugotowaniu makaron odsączamy i odstawiamy na 5 min.
Boczek kroimy w małe kawałeczki i smażymy na rozgrzanej patelni, przez ok. 10 min.
W osobnej miseczce jajko rozmącamy z solą i pieprzem, dodajemy ser. Dodajemy do ugotowanego makaronu masę jajeczno-serową, podsmażony boczek i mieszamy (nie gotujemy).
Smacznego!
Rosół jest to prawdziwe danie Polskie, ale lubiane także na Litwie. U nas najczęściej z rosołem podają się Litewskie kibiny z wieprzowiną, które są na prawdę pyszne.
Robiąc rosół należy wiedzieć jedynie cztery główne rzeczy, aby rosół był: przezroczysty, nieco żółty, pachnący i smaczny.
Cebulę i marchew czyścimy, cebulę opalamy na palniku, a marchew kroimy w talarki, dodajemy do bulionu i gotujemy 30 min.
Czosnek przekrawamy na połowę. Czosnek, chilli, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe zawijamy w gazę i dodajemy do bulionu i solimy kolejną łyżką soli.
Od czasu dodania przypraw rosół gotujemy 1,5 godzinę i w połowie gotowania w chochli rosołu rozprowadzamy curry i dodajemy do zupy.
Rosół w całości powinien się gotować na najmniejszym ogniu przez 3 godziny, ale jeżeli mamy więcej czasu to można gotować i 5 godzin.
Rosół serwujemy z makaronem i mięsem oczyszczonym z ugotowanego kurczaka.
Robiąc rosół należy wiedzieć jedynie cztery główne rzeczy, aby rosół był: przezroczysty, nieco żółty, pachnący i smaczny.
- Wybór kurczaka.
- Przyprawy.
- Warzywa.
- Czas gotowania.
Składniki:
Kurczak o wadze 1,5 kg
2 duże cebule
2 marchwie
5 kulek ziela angielskiego
10 kulek pieprzu
1 papryczka chilli
1 główka czosnku
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki curry
3 listki laurowe
Sól
5 l wody źródlanej
Przygotowanie:
Średniego kurczaka (lub połowę wielkiego) myjemy i wkładamy do 5 litrów zimnej wody, solimy łyżką soli i gotujemy 1 godzinę. Po tym łyżką cedzakową usuwamy pianę, tak, aby nie pozostało ani grama piany.Cebulę i marchew czyścimy, cebulę opalamy na palniku, a marchew kroimy w talarki, dodajemy do bulionu i gotujemy 30 min.
Czosnek przekrawamy na połowę. Czosnek, chilli, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe zawijamy w gazę i dodajemy do bulionu i solimy kolejną łyżką soli.
Od czasu dodania przypraw rosół gotujemy 1,5 godzinę i w połowie gotowania w chochli rosołu rozprowadzamy curry i dodajemy do zupy.
Rosół w całości powinien się gotować na najmniejszym ogniu przez 3 godziny, ale jeżeli mamy więcej czasu to można gotować i 5 godzin.
Rosół serwujemy z makaronem i mięsem oczyszczonym z ugotowanego kurczaka.
Smacznego!
Pyszna rybka z masełkiem czosnkowym, podana na ciepło z sosem salsa. Naprawdę warta do wypróbowania, gorąco polecam.
Rybę do tego dania można użyć dowolną, ale najlepiej, aby to była ryba morska, wtedy będzie smakować lepiej.
Rybę do tego dania można użyć dowolną, ale najlepiej, aby to była ryba morska, wtedy będzie smakować lepiej.
Składniki:
Ryba
100 g masła
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
sok z cytryny
Przygotowanie:
Miękkie masło rozcieramy z posiekanym czosnkiem i pietruszką. Rybę posypujemy solą, opryskujemy sokiem z cytryny i nacieramy masełkiem czosnkowym, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 min.
Rybę serwujemy z sosem salsa.
Smacznego!
Sos salsa, idealny do nachos, ryby i dań mięsnych. Bardzo pikantny i smaczny, także można powiedzieć, że jest to sos dietetyczny, bo składa się głownie z warzyw i dużej ilości pikantnych przypraw
.
W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy raniej przyszykowane warzywa, dodajemy paprykę w proszku i sól, i podsmażamy przez ok. 10 min. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy je na gładką konsystencję w blenderze. Utarte warzywa przekładamy do rondelka i gotujemy przez ok. 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Używamy do przeróżnych dań.
.
Sos tak na prawdę jest czerwono-różowy, ale na zdjęciu wygląda żółty. Ciekawie. |
Składniki:
5 pomidorów
pół kabaczka
duża cebula
papryczka chilli
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
sól
Przygotowanie:
Kabaczka, cebulę i pomidory kroimy w cienkie plastry. Papryczkę chilli siekamy.W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy raniej przyszykowane warzywa, dodajemy paprykę w proszku i sól, i podsmażamy przez ok. 10 min. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy je na gładką konsystencję w blenderze. Utarte warzywa przekładamy do rondelka i gotujemy przez ok. 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Używamy do przeróżnych dań.
Smacznego!
Na kolację najczęściej jem sałatkę lub surówkę, więc dziś proponuję wam pyszną sałatkę z dużą ilością kurczaka, chrupiących grzanek, mięciutkich pieczarek i pysznym sosem. Na prawdę bardzo polecam.
Zawsze lubię pobawić się z karmelem, prawie nigdy nie robię karmel tak samo. Więc tym razem udało się bardzo fajne ciasto z karmelem i pomarańczami, ale karmel nie prosty, a taki nieco przypominający toffi, a ciasto bardzo pulchne i miękkie z dodatkiem płatków owsianych i dużej ilości skórki z pomarańczy.