Najlepszy rosół drobiowy.
niedziela, kwietnia 06, 2014Rosół jest to prawdziwe danie Polskie, ale lubiane także na Litwie. U nas najczęściej z rosołem podają się Litewskie kibiny z wieprzowiną, które są na prawdę pyszne.
Robiąc rosół należy wiedzieć jedynie cztery główne rzeczy, aby rosół był: przezroczysty, nieco żółty, pachnący i smaczny.
- Wybór kurczaka.
- Przyprawy.
- Warzywa.
- Czas gotowania.
Składniki:
Kurczak o wadze 1,5 kg
2 duże cebule
2 marchwie
5 kulek ziela angielskiego
10 kulek pieprzu
1 papryczka chilli
1 główka czosnku
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki curry
3 listki laurowe
Sól
5 l wody źródlanej
Przygotowanie:
Średniego kurczaka (lub połowę wielkiego) myjemy i wkładamy do 5 litrów zimnej wody, solimy łyżką soli i gotujemy 1 godzinę. Po tym łyżką cedzakową usuwamy pianę, tak, aby nie pozostało ani grama piany.Cebulę i marchew czyścimy, cebulę opalamy na palniku, a marchew kroimy w talarki, dodajemy do bulionu i gotujemy 30 min.
Czosnek przekrawamy na połowę. Czosnek, chilli, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe zawijamy w gazę i dodajemy do bulionu i solimy kolejną łyżką soli.
Od czasu dodania przypraw rosół gotujemy 1,5 godzinę i w połowie gotowania w chochli rosołu rozprowadzamy curry i dodajemy do zupy.
Rosół w całości powinien się gotować na najmniejszym ogniu przez 3 godziny, ale jeżeli mamy więcej czasu to można gotować i 5 godzin.
Rosół serwujemy z makaronem i mięsem oczyszczonym z ugotowanego kurczaka.
Smacznego!
3 comments
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda, ale i smakuje :)
UsuńNo ale warzyw w rosole to zdecydowanie za mało.. Tylko marchewka? A gdzie pietruszka, seler (korzeń i nać), por? To przecież najważniejsze w rosole! Nawet ważniejsze od tego z jakich części robimy rosół - nawet na samych korpusach drobiowych bardzo smaczny i aromatyczny wyjdzie jeżeli będzie dużo warzyw. Polecam spróbować!
OdpowiedzUsuńAle zarys i chęci dobre. Pozdrawiam!
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)