Najlepszy rosół drobiowy.

niedziela, kwietnia 06, 2014

Rosół jest to prawdziwe danie Polskie, ale lubiane także na Litwie. U nas najczęściej z rosołem podają się Litewskie kibiny z wieprzowiną, które są na prawdę pyszne.
Robiąc rosół należy wiedzieć jedynie cztery główne rzeczy, aby rosół był: przezroczysty, nieco żółty, pachnący i smaczny.

  • Wybór kurczaka.
  • Przyprawy.
  • Warzywa.
  • Czas gotowania.
O których wam opowiem w niżej przedstawionym przepisie.

    Składniki:

    Kurczak o wadze 1,5 kg
    2 duże cebule
    2 marchwie
    5 kulek ziela angielskiego
    10 kulek pieprzu
    1 papryczka chilli
    1 główka czosnku
    2 łyżeczki curry
    3 listki laurowe
    Sól
    5 l wody źródlanej

    Przygotowanie:

     Średniego kurczaka (lub połowę wielkiego) myjemy i wkładamy do 5 litrów zimnej wody, solimy łyżką soli i gotujemy 1 godzinę. Po tym łyżką cedzakową usuwamy pianę, tak, aby nie pozostało ani grama piany.
     Cebulę i marchew czyścimy, cebulę opalamy na palniku, a marchew kroimy w talarki, dodajemy do bulionu i gotujemy 30 min.







    Czosnek przekrawamy na połowę. Czosnek, chilli, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe zawijamy w gazę i dodajemy do bulionu i solimy kolejną łyżką soli.







    Od czasu dodania przypraw rosół gotujemy 1,5 godzinę i w połowie gotowania w chochli rosołu rozprowadzamy curry i dodajemy do zupy.
     Rosół w całości powinien się gotować na najmniejszym ogniu przez 3 godziny, ale jeżeli mamy więcej czasu to można gotować i 5 godzin.
     Rosół serwujemy z makaronem i mięsem oczyszczonym z ugotowanego kurczaka.


    Smacznego!


    Podobne przepisy

    3 comments

    1. No ale warzyw w rosole to zdecydowanie za mało.. Tylko marchewka? A gdzie pietruszka, seler (korzeń i nać), por? To przecież najważniejsze w rosole! Nawet ważniejsze od tego z jakich części robimy rosół - nawet na samych korpusach drobiowych bardzo smaczny i aromatyczny wyjdzie jeżeli będzie dużo warzyw. Polecam spróbować!
      Ale zarys i chęci dobre. Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń

    Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

    Obserwuj bloga: