Ciasto ,,Karmelowa Pomarańcza"
środa, kwietnia 02, 2014Zawsze lubię pobawić się z karmelem, prawie nigdy nie robię karmel tak samo. Więc tym razem udało się bardzo fajne ciasto z karmelem i pomarańczami, ale karmel nie prosty, a taki nieco przypominający toffi, a ciasto bardzo pulchne i miękkie z dodatkiem płatków owsianych i dużej ilości skórki z pomarańczy.
Ciasto ,,Karmelowa Pomarańcza" - przepis:
Składniki:
Karmel:
3/4 szklanki cukru
100 ml śmietanki
2 małe pomarańcze
szczypta soli
Ciasto:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
200 g śmietany
1/2 szklanki oleju
szklanka płatków owsianych
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z dwóch pomarańcz
szczypta soli
Przygotowanie:
Na patelnię nie przywierającą wsypujemy cukier i dodajemy 2 łyżeczki wody. Gotujemy, aż karmel ściemnieje i dodajemy ciepła śmietankę, sól i energicznie mieszamy, aby powstała płynna masa. Do karmelu wkładamy cienkie plasterki dobrze umytej pomarańczy z skórką i wykładamy na dno tortownicy. Najlepiej aby tortownica była z nie wyjmowanym dnem, wtedy karmel nie będzie ,,uciekał". Wstawiamy do lodówki na 20 min.Jaja, cukier, oliwę, śmietanę, skórkę pomarańczy ubijamy na jasną masę mikserem. Dodajemy płatki, mąkę, sól, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy łyżką, aby powstała gęsta masa bez grudek. Powstałe ciasto wlewamy na zamarłszy karmel i pieczemy w rozgrzany do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min.
Po upieczeniu wykładamy ciasto na tortownicę, tak, aby karmel z pomarańczami był na górze.
Smacznego!
0 comments
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)