Litewski chleb na zakwasie.

piątek, kwietnia 11, 2014

U nas na Litwie jest coś takiego pod nazwą ,,Juoda duona" (czarny chleb), nie mogę powiedzieć jak się on dokładnie robi, ale moja ciocia powiedziała mi przepis na chleb przypominający go, robi się on na zakwasie żytnim, który także dostałem od mojej cioci. Także do przygotowania będziemy potrzebowali pełnoziarnistej mąki żytniej, u nas to się nazywa ,,rupaus malimo ruginiai miltai".


Jest na prawdę pyszny. Z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem, a kiedy będziecie go piec zapach będzie się unosił na całą kuchnię. Zachęcam do przygotowania.




Składniki:

1 kg pełoziarnistej mąki żytniej
70 g zakwasu żytniego
1 litr wody
100 g cukru
3-4 łyżki otrąb
100 g płatków owsianych
duża łyżka soli

Przygotowanie:

 Przygotowanie takiego chlebka najlepiej zacząć rano, bo chleb musi dochodzić ok. 12 godzin. Do zakwasu dodajemy szklankę ciepłej wody i dokładnie mieszamy,aby nie było grudek.
 Wszystkie suche składniki przekładamy do plastikowej, lub szklanej misy, w środku robimy wgłębienie i wlewamy wodę i zakwas. Wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki (nie dodajemy dodatkowej mąki). Ciasto będzie dosyć kleiste. Z otrzymanej masy odkładamy 3-4 łyżeczki dla następnego pieczenia chleba.
 Przygotowane ciasto przekładamy do silikonowej lub wyścielonej papierem do pieczenia formy, u mnie podłużna blacha do pieczenia mięs, może to być także keksówka. I odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce.
 Przed pieczeniem nakrawamy górę ostrym noże, posypujemy lekko mąką i pieczemy w rozgrzanym na maksa piekarniku przez ok. 10-15 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejnych 90 min. Po upieczeniu studzimy.

Smacznego!



Podobne przepisy

0 comments

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: