Obwarzanki

niedziela, lipca 06, 2014

Obwarzanki

 Smaczne, słodkie, lekko kruche, pulchniutkie obwarzanki! Udają się takie bo są pieczone w bardzo ciekawy sposób: najpierw należy je lekko ugotować lub inaczej obwarzyć (stąd właśnie i nazwa), a tylko po tym piec. Dodatkowo lubię je podsuszyć w ciepłym miejscy przez ok. dwa dni, wtedy będą bardzo kruche, a takie dla mnie smakują najlepiej.
 Lubię obwarzanki niesamowicie, no zresztą wszyscy je uwielbiają! Zapraszam do wypróbowania!




Obwarzanki

Obwarzanki - przepis:


Składniki:


1 kg mąki
250 ml mleka
250 ml wody
14 g drożdży instant
5 łyżek cukru
1 łyżeczka soli
30 g masła
jajko
mak, sól, sezam (do posypania)

Przygotowanie:


 Do ciepłego mleka z wodą dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy do aktywacji drożdży, na ok. 10 min.
 Do rozczynu dodajemy połowę mąki i dokładnie wyrabiamy, dodajemy pozostałą mąkę wraz z solą i zagniatamy elastyczne ciasto, pod koniec zagniatania dodajemy miękkie masło.
 Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
 Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwa walce, a walce na osiem części. Z każdej części formujemy jednakowe walce o długości 30 cm i łączymy po dwa w warkoczyk. Każdy warkocz obwarzamy we wrzącej wodzie z solą przez ok. 30 sek. z każdej strony. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy makiem, solą lub sezamem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min (funkcja: termoobieg).

Smacznego!


Podobne przepisy

4 komentarze

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: