Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki
środa, grudnia 16, 2015Ten przepis, to jest wcale coś nowego co pojawia się na blogu, czyli pierwszy przepis z kaszą jaglaną! Myślę, że napewno nie ostatni. W dodatku jest to danie dietetyczne, bez cukru, glutenu i nabiału (tego też jeszcze nie było na blogu).
Już jakiś czas temu przedstawiałem wam klasyczne ciasto korzenne (przepis TU). Dziś trocha inna odmiana tego ciasta, a właściwie ciasto na bazie ugotowanej kaszy jaglanej i bananów. Korzenne ciasto jaglane z tego przepisu wychodzi bardzo dobre. Dzięki słodyczom bananów jest w miarę słodka, a przyprawa korzenna dodaje mu świątecznego nastroju. Jest bardzo szybkie i w proste w przygotowaniu, a jeżeli mamy zawczasu ugotowaną jaglankę, to idzie wcale raz, dwa.
Inne przepisy na ciasta znajdziecie TUTAJ
Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki - przepis:
Składniki:
5 większych, dojrzałych i słodkich bananów
2 łyżki oleju
4 jaja
1,5 płaskiej łyżeczki domowej przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli (do gotowania kaszy)
4 łyżki miodu (opcjonalnie) Miód da ciastu lepszego smaku
Przygotowanie:
Kaszą jaglaną gotujemy do miękkości wg. przepisu na opakowaniu. Ja zazwyczaj szklankę kaszy jaglanej zalewam 2,5 szklankami wrzącej wody, dodaję sól i gotuję pod przykryciem przez ok. 20 min, aż zmięknie całkowicie. Po tym odstawiamy do przestudzenia.
W osobnej misie rozgniatamy banany na puree. Powstałe puree i jaja dodajemy do ostudzonej kaszy. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli banany nie są wystarczająco słodkie, to radzę dodać 4 łyżki miodu (ja nie dodawałem).
Ja używam do połączenia składników jedynie łyżki, bo ciasto nie potrzebuje całkowicie ubijania, tylko połączenia.
Następnie do masy dodajemy przyprawę korzenną, olej i proszek do pieczenia. Dokładnie łączymy.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-55 min.
Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy w piekarniku. Po ostudzeniu ciasto trochę osiądzie i lekko popęka na górze!
UWAGA! Ciasto po upieczeniu powinno być bardzo miękkie, po wystudzeniu trochę stwardnieje i będzie zdatne do krojenia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
11 comments
Świetne ciasto.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się znakomicie :D
OdpowiedzUsuńSuper wczoraj zrobiłam to ciasto! Jest pyszne!a czy jesteś w stanie powiedzieć ile może mieć kalorii całość z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFajnie, że przypadło do gustu :) Jeżeli jest zdjęcie, to czekam :)
UsuńW jednym kawałeczku jest maksymalnie 90-110 kcal :)
Świetny pomysł na zdrowe urozmaicenie diety o coś słodkiego :) Całość ma około 1600 kcal bez miodu, zamiast miodu można użyć np. stewii :)
UsuńZazwyczaj tego nie robię ale tym razem ukradnę pomysł, trochę go zmodyfikuję po mojemu :) Ciasto wygląda bardzo apetycznie i zdrowo:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się uda :)
UsuńWczoraj zrobiłam- dla mnie super tym bardziej, że nie mogę glutenu. Wprowadziłam małe modyfikacje :) Z lenistwa mieszałam blenderem ( wszystko świetnie się połączyło) i dodałam suszone śliwki co daje jeszcze bardziej piernikowego charakteru. Dziękuję za przepis, na pewno będę go często wykorzystywać. Ruda
OdpowiedzUsuńCZy sól do kaszy wpływa na smak ciasta? Chętnie bym ją pominęła :)
OdpowiedzUsuńJaki miód będzie najlepiej sie nadawać do tego ciasta?
Sól podbija smak kaszy i wtedy ciasto smakuje trochę lepiej, ale pewnie można ją pominąć ;)
UsuńJa używałem lipowego i pasował superowo.
Pozdrawiam
Super przepis :) mam pytanko jakiej wielkosci tortownica oraz pieczemy w temperaturze180 stopni piekarnik góra dól ,czy temoobieg ?? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)