Ryba w cieście naleśnikowym
piątek, grudnia 04, 2015
Teraz w czasie adwentu jest czas na ryby, dlatego postanowiłem publikować na blogu przepis z wykorzystaniem ryby (filetów, dzwonek, całych) każdy piątek, aż do Bożego Narodzenia! Mam nadzieję, że pierwszy, czyli dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu.
Ryba w cieście naleśnikowym - przepis:
Składniki:
2 filety z ryby np. soli, halibuta, szczupaka, mintaja (użyłem szczupaka)
3 łyżki mąki (do obtoczenia)
3 łyżki oleju (do smażenia)
Ciasto:
4 kopiaste łyżki mąki
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
5 łyżek mleka
2 łyżeczki oleju
Przygotowanie:
W misie łączymy mąkę, sól, proszek do pieczenia. W mniejszej miseczce za pomocą trzepaczki ubijamy jaja z mlekiem i olejem. Po tym składniki mokre wlewamy do składników suchych i dokładnie ubijamy trzepaczką, aby ciasto było jednolite. Ciasto powinno być bardziej gęste, niż tradycyjne ciasto na naleśniki.
Filety z ryby obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście naleśnikowym i obtaczamy z obydwu stron.
Obtoczone w cieście naleśnikowym fileciki smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min z każdej strony na średnim ogniu. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniczku.
Tak przygotowane filety w cieście naleśnikowym można serwować jako danie główne, lub jako przekąskę z sosami. Moje ulubione sosy do takiej rybki, to sos salsa (przepis TU) i sos z cukinii (przepis TU)
Smacznego!
www.mojpieknystol.pl
1 comments
Nieźle, wygląda mega smakowicie ^^
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)