Warstwowa sałatka śledziowa
wtorek, grudnia 22, 2015Kilka miesięcy temu przedstawiałem Wam przepis na sałatkę warstwową z kurczakiem, dziś jest bardzo podobna sałatka. Też warstwowa, też pięknie prezentująca się, pewnie nie mniej pyszna, ale nie z kurczakiem lecz... śledziem!
Warstwowa sałatka śledziowa napewno zagości na naszym stole świątecznym. Składa się ona z niewielu składników i przygotowuje się ją bardzo prosto. Ugotowane jarzyny idealnie komponują się ze słonym śledziem, a dzięki przełożeniu warstw sałatki domowym majonezem jest ona bardziej wilgotna. Jest po prostu pyszna!
Inne przepisy na sałatki TU.
Warstwowa sałatka śledziowa - przepis:
Składniki:
5 średnich ziemniaków
6 jajek
5 średnich marchewek
1 średnia cebula
2 łyżeczki octu
7 filetów śledzi w oleju (użyłem kupowanych ze słoiczka)
8 Łyżek majonezu (najlepiej domowego)
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchew w różnych garnkach, nie obierając ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie na średnim ogniu do miękkości. Zazwyczaj ugotowanie marchwi zajmuje 30 min, a ziemniaków 25 min. Po ugotowaniu studzimy.
Jaja gotujemy na twardo. Polecam przeczytać poradnik jak ugotować jaja na twardo. Po ugotowaniu obieramy i studzimy.
Marchew, ziemniaki i białka jaja ścieramy na tarce o grubych oczkach do osobnych miseczek.
Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Po tym umieszczamy w misie i dodajemy ocet. Mieszamy. Dzięki dodaniu octu cebula zamarynuje się i będzie lepsza w smaku, i mniej ostra.
Filety śledzi osuszamy z oleju i kroimy w średnią kostkę. Polecam użyć dobrej jakości śledzi ze słoika, bo te tańsze zepsują nam sałatkę.
Kiedy mamy już przyszykowane wszystkie składniki, każdą porcję składników dzielimy na 3 części.
Rozpoczynamy zbieranie sałatki. Najlepiej użyć przezroczystej miseczki, wtedy sałatka będzie lepiej się prezentowała.
Układamy sałatkę następującymi warstwami:
- Utarte ziemniaki.
- 1 łyżeczka majonezu
- Śledź.
- Marynowa cebula.
- 1 łyżeczka majonezu.
- Starta marchewka.
- 1 łyżeczka majonezu.
- Białka jaj.
- 1 łyżeczka majonezu
Możemy zwiększyć ilość majonezu wg. własnych upodobań.
Powtarzamy tą czynność jeszcze 3 razy, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Po tym wierzch sałatki posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach żółtkiem.
Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, aby sałatka przeszła smakami.
Smacznego!
2 comments
Właśnie zrobiłam :) Przechodzi teraz smakami w lodówce :D
OdpowiedzUsuńA jak to jest z tymi śledziami w ciąży? Jeść, nie jeść? Można, nie można? Przyznaję, że spotkałam się z tyloma różnymi opiniami, że ciężko teraz jednoznacznie stwierdzić. Na szczęście internet kilka podpowiedzi może tutaj. Czytam sobie właśnie o tym między innymi na stronie https://puppo.pl/sledzie-w-ciazy-czy-mozna-jesc-sprawdzamy-wszystkie-rodzaje/ .
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)