Ryba w cieście francuskim
piątek, grudnia 18, 2015
Tak przygotowaną rybkę można podać na gorąco jako danie główne, lub na zimno jako przystawkę, przekąskę. Jeżeli serwujemy danie na zimno, to radziłbym podać z jakimś sosem (przepisy na sosy TUTAJ).
U mnie ryba w cieście francuskim zagości na stole świątecznym obok ryby po grecku i innych dań Bożenarodzeniowych (przepisy na dania Bożenarodzeniowe TU).
Inne przepisy na rybę znajdziecie TUTAJ.
Ryba w cieście francuskim - przepis:
Składniki:
300 g filetów z ryby np. dorsza, halibuta, szczupaka (u mnie dorsz)
1/2 opakowania ciasta francuskiego
Sok z 1/4 cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżki mąki pszennej
1 żółtko + 1 łyżka zimne wody
P.s. Ja robiłem z podwójnej ilości składników.
Przygotowanie:
Filety z ryby rozmrażamy i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniczku. Po tym kroimy na dwu centymetrowe paski. Umieszczamy w misie i dodajemy sól, pieprz, mąkę, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Dzięki temu, że dodajemy mąkę, podczas pieczenia ryba zachowa swe soki (raczej soki z ryby wchłonie mąka).
Ciasto francuskie wałkujemy na cieńszy blat. Po tym na jedną połowę ciasta, górką wykładamy wcześniej przyszykowaną rybę. Przykrywamy drugą połową ciasta i dociskamy swobodną część. Po tym wykrawamy za pomocą noża formę ryby, tak aby filety okazały się w samym jej środku. Boki rybki dociskamy za pomocą widelca, dzięki czemu soki z ryby nie uciekną.
Tak przyszykowaną rybę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, smarujemy rozmąconym z wodą żółtkiem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min, aż rybka będzie złocista.
Jeżeli chcemy podawać rybę na ciepło, to po upieczeniu dajemy jej 5-6 min odpocząć, a następnie kroimy na porcje i serwujemy.
Jeżeli chcemy podawać na zimno, to dajemy całkowicie wystygnąć i po wystygnięciu kroimy na romby. W każdy romb wtykamy drewniany patyczek i serwujemy.
Smacznego!
7 comments
Witam! ciekawy przepis, ale nie rozumiem jednego... w składnikach jest 1/2 op. ciasta fr. a w wykonaniu połączyć 2 płaty...czyli co? te 1/2 przeciąć żeby potem połączyć?
OdpowiedzUsuńU nas na Litwie opakowanie ciasta francuskiego składa się z 4 prostokątów ciasta. Miałem na myśli, że połączyć te dwa prostokąty.
UsuńZara poprawię na Polski wariant ciasta francuskiego
Ok. zrozumiałam...nie wiedziałam, bo u nas jest 1 płat zrolowany. Dzięki. Pozdrawiam. Radosnych i smacznych Świąt życzę.
UsuńDziękuję :) Wzajemnie!
UsuńDzięki za inspirację:-) Jutro pyszny obiadek. Pozdrawiam i życzę efektywnych szaleństw w kuchni :-)
OdpowiedzUsuń22 year-old Environmental Tech Derrick Dilger, hailing from Victoria enjoys watching movies like "Swarm, The" and Sketching. Took a trip to San Marino Historic Centre and Mount Titano and drives a Ferrari 250 GT SWB "Competition" Berlinetta Speciale. Czytaj dalej
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Pomysł z wykrojeniem kształtu ryby z ciasta francuskiego jest niecodzienny i wygląda bardzo efektownie. Lubię przyrządzać ryby, jednak zawsze mam problem z jej zapachem podczas gotowania. Na szczęście mój okap podszafkowy i otwarte okno dają na razie radę :) Gorzej jest zimą, kiedy nie można otworzyć okien.
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)