Seromak - sernik z makiem
czwartek, grudnia 10, 2015
Trudno jest mi wyobrazić święta bez seromaku, czyli seromakowaca, lub sernika z makiem. Seromak, to pyszny sernik składający się z trzech warstw: pierwsza warstwa to kruchy spód korzenny, druga, to masa makowa i trzecia to masa serowa. Całość smakuje wyśmienicie! Seromakowiec jest mięciutki, delikatny, łagodny w smaku, w miarę zbity, jednym słowem jest po prostu idealny! Jest to ciasto bardzo pracochłonne, ale naprawdę tego warte!
Wszystkie przepisy na serniki z mego bloga znajdziecie TU.
Jeżeli nie lubicie serników, ale lubicie mak, to polecam pyszne ciasto Piegusek (przepis Tu)
Spód:
szklanka mąki
100 g masła
1 żółtko
2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
Masa makowa:
500 g maku
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki ulubionych orzechów
1/2 pestek słonecznika
20 g masła
2 łyżki miodu
2 jaja
3 łyżki mąki pszennej
Masa serowa:
750 g trzykrotnie zmielonego twarogu
1/2 szklanki cukru
5 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
kilka kropel aromatu waniliowego
Wszystkie przepisy na serniki z mego bloga znajdziecie TU.
Jeżeli nie lubicie serników, ale lubicie mak, to polecam pyszne ciasto Piegusek (przepis Tu)
Seromak - przepis:
Składniki:
Spód:
szklanka mąki
100 g masła
1 żółtko
2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
Masa makowa:
500 g maku
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki ulubionych orzechów
1/2 pestek słonecznika
20 g masła
2 łyżki miodu
2 jaja
3 łyżki mąki pszennej
Masa serowa:
750 g trzykrotnie zmielonego twarogu
1/2 szklanki cukru
5 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Masa makowa:
Przygotowanie zawsze zaczynamy od zrobienia masy makowej.
Mak zalewamy wrzątkiem, aby był całkowicie pokryty i odstawiam na 2 godz, aby napęczniał. Po tym mak odciskamy dokładnie z nadmiaru wody, ja zazwyczaj sito wykładam gazą, przekładam na nią mak i zostawiam pod jakimś ciężarkiem na noc. Następnie odciśnięty mak mielimy trzechkrotnie w maszynce do mielenia z najmniejszym sitkiem, lub mielimy blenderem. Zawsze robię drugim sposobem, bo jest mniej pracochłonny.
Jeżeli mamy kupiony mak wcześniej zmielony, to należy go jedynie zaleć wrzątkiem na kilka godzin i odsączyć z nadmiaru wody.
Gdy mak będzie zmielony, w rondelku łączymy masło, miód, cukier i gotujemy do połączenia się składników, następnie dodajemy orzechy, rodzynki, pestki słonecznika i gotujemy na malutkim ogniu 2 min.
Przygotowanie bakalie dodajemy do maku, mieszamy, następnie dodajemy jaja, mąkę i ponownie mieszamy.
Spód korzenny:
Wszystkie składniki spodu umieszczamy w malakserze i mielimy, aż powstanie nam drobna kruszonka.
Tak przygotowaną kruszonką wykładamy na tortownicę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie ugniatamy, aby powstał równy spód.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10 min, aż lekko się zrumieni.
Masa serowa:
Twaróg, cukier, jaja, roztopione i przestudzone masło umieszczamy w malakserze i mielimy na jednolitą masę. Jeżeli używamy już zmielonego twarogu z wiaderka, to po prostu łączymy składniki trzepaczką w misie, ja używam niemielonego twarogu, dlatego robię masę serową z malakserze.
Po połączeniu się składników, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i aromat waniliowy, wszystko dokładnie łączymy na jednolitą masę.
Po przygotowaniu maku, spodu, masy serowej rozpoczynamy ,,składanie" sernika. Na upieczony wcześniej spód wykładamy masę makową i dokładnie ugniatamy. Po tym na wierzch maku wylewamy masę serową i równamy. Pieczemy sernik w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 50-60 min, aż masa serowa się zetnie.
Po upieczeniu, sernik studzimy i chłodzimy w lodówce przez najlepiej 5-6 godzin. Wtedy smaki się połączą i będzie smakował najlepiej!
Smacznego!
5 comments
Pyszne połączenie smaków :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie! Połączeniu maku z sernikiem, to coś niesamowitego :)
OdpowiedzUsuń500g maku suchego przed gotowaniem waga, czy po?
OdpowiedzUsuń500 g suchego maku przed gotowaniem ;) Pozdrawiam!
UsuńPierwszy raz widze seromak, gdzie ser jest na gorze.
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)