Ciasto Wuzetka
poniedziałek, grudnia 07, 2015Ciasto Wuzetka, lub jeszcze inaczej zwane Ciasto W-Z, jest jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce i wcale się temu nie dziwię! Jest to pyszne ciasto składające się z puszystego, czekoladowego biszkoptu, przełożonego kremem na bazie bitej śmietany i z wierzchu polanego polewą czekoladową. Nawet trudno uwierzyć, że połączenie tak prostych rzeczy, czyni tak zachwycające w smaku ciacho.
Od dawna znałem ten przepis, ale nie wiedziałem od czego pochodzi tak ciekawa nazwa ,,Wuzetka". Dowiedziałem się dopiero niedawno przed robieniem ciasta, kiedy przeczytałem w internecie, że są dwie teorie pochodzenia nazwy: pierwsza mówi, że jest od skrótu WZC (wypiek z czekoladą), a druga że pochodzi od nazwy trasy W-Z. Myślę, że ta druga jest bardziej realna.
Ciasto Wuzetka W-Z - przepis:
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
Krem:
400 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody
Polewa:
75 g masła
6 łyżek kakao
4 łyżki cukru
8 łyżek mleka
Przygotowanie:
Przygotowanie rozpoczynamy od zrobienia biszkoptu czekoladowego. Białka oddzielamy od żółtek, aby do białek nie trafił ani gram żółtka. Do białek dodajemy połowę cukru i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na puszystą pianę, kiedy białka będą dobrze ubite dodajemy drugą połowę cukru, cukier waniliowy i ponownie dobrze ubijamy przez ok. 2-3 min.
UWAGA: by ubić dobrze białka misa w której ubijamy i nakładki miksera muszą być bardzo czyste, i jeszcze raz powtórzę się, że do białek nie ma trafić żółtko, bo w takim razie nie ubiją się.
Kiedy białka będą ubite dodajemy do nich żółtka i przesianą mąkę z kakao. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia się składników.
Do łączenia składników nie używamy miksera, bo on zbytnio ubije ciasto i biszkopt będzie niski i nie będzie puszysty.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x20 cm i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min. Po upieczeniu studzimy.
Kremówkę lekko ubijamy z cukrem pudrem przez ok. 2 min, aż zacznie gęstnieć, przestajemy miksować.
W miseczce łączymy żelatynę z wodą i odstawiamy na 3 min. Po tym podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, lub w rondelku, aż żelatyna stopi się. Lekko studzimy. Potem do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 4 łyżki wcześniej lekko ubitej kremówki, mieszamy i dodajemy do pozostałej śmietanki. Ubijamy na najwyższych obrotach przez ok. 2 min (Uwaga, aby nie zważyć kremu), aż powstanie nam lekki, puszysty, jednolity krem.
W miseczce łączymy żelatynę z wodą i odstawiamy na 3 min. Po tym podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, lub w rondelku, aż żelatyna stopi się. Lekko studzimy. Potem do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 4 łyżki wcześniej lekko ubitej kremówki, mieszamy i dodajemy do pozostałej śmietanki. Ubijamy na najwyższych obrotach przez ok. 2 min (Uwaga, aby nie zważyć kremu), aż powstanie nam lekki, puszysty, jednolity krem.
W rondelku łączymy wszystkie składniki polewy i gotujemy na malutkim ogniu do połączenia się wszystkich składników. Polewa powinna być jednolita i błyszcząca.
Składamy ciasto. Formę, w której piekliśmy ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Potem biszkopt kroimy na 2 równe blaty.
Pierwszy biszkopt układamy na dno formy i na wierzch go wykładamy 4/5 kremu, przykrywamy drugim blatem. Ciasto polewamy ostudzoną polewą czekoladową i studzimy w lodówce przez ok. 4-5 godz.
Przed serwowaniem ciasto kroimy na kwadraty i wierzch każdego kawałku dekorujemy pozostałym kremem, robiąc kleks za pomocą woreczka cukierniczego.
Smacznego!
9 comments
Boska! Bardzo lubie Wuzetkę :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńA ja nigdy nie jadłam...
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
Ale pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńBiszkopt bez proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńNigdy nie dodaje proszku do pieczenia do biszkopty. Jest to nie potrzebne :) Biskzopt wyrasta dzięki dobrze ubitym białkom :)
UsuńOoo ja zawsze dawalam proszek do pieczenia...Jutro piekę wg Twojego przepisu, muszę wypróbować ten sposób :-)
OdpowiedzUsuń37 year-old Staff Accountant III Teador Gaylord, hailing from Saint-Jovite enjoys watching movies like Colossal Youth (Juventude Em Marcha) and Magic. Took a trip to Palmeral of Elche and drives a Prelude. zobacz na tej stronie internetowej
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)