Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania)

poniedziałek, grudnia 21, 2015

Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania)

 Piekąc pierniczki tygodniami przed świętami trzeba uważać, aby nie zjeść ich w ciągu pierwszego dnia, przecież trudno jest oprzeć się tym malutkim cudeńkom. Ten przepis jest właśnie dla tych łakomczuchów ( takich jak ja )! Także i dla tych, którzy po prostu nie zdążyli je upiec.
 Pierniczki na ostatnią chwilę, czyli takie, które nie muszą leżakować tygodniami, aby zmięknąć i być zjedzone, to jest dla mnie odkrycie tego roku! Są po prostu idealne! Pyszne, mięciutkie od razu po upieczeniu, pachnące przyprawą do piernika i co najlepiej można je jeść od razu po wystudzeniu.

Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) - przepis:


Składniki na ok. 50 pierniczków:


Syrop cukrowy:
8 płaskich łyżek cukru
8 łyżek wody
kilka kropel soku z cytryny

5 łyżek syropu cukrowego
1 szklanka mąki pszennej
2 szklanki mąki żytniej
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
szczypta soli
100 g masła
100 g miodu
1/2 szklanki cukru
1 jajko

Lukier królewski do dekoracji (przepis TU)

Przygotowanie:


Przygotowanie zaczynamy od zrobienia syropu cukrowego. Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy czas od czasu mieszając na średnim ogniu przez ok. 4-6 min. Syrop powinien intensywnie bulgotać, ale nie może zbrązowieć. Musi ciągle pozostawać przezroczysty.  Po ugotowaniu dodajemy sok z cytryny, mieszamy i studzimy.

Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania)

Póki syrop stygnie, w osobnym rondelku umieszczamy masło, cukier, miód i gotujemy przez ok. 5-8 min, aby w masie nie pozostawało krysztalików cukru. Studzimy.

Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania)

Do dużej misy przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, przyprawę do piernika, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao i dodajemy wystudzoną masę maślaną. Lekko mieszamy.

Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania)

Po tym dodajemy syrop cukrowy i ponownie lekko mieszamy.

Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania)

Następnie wbijamy jajo i wyrabiamy na jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby przeszło smakami.

Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania)

Po schłodzeniu w lodówce ciasto będzie dosyć twarde i będzie trudno go wałkować, dlatego zagniatamy go, aż pobierze ciepło z rąk i będzie elastyczne i zdatne do wałkowania.

Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania)

Mniejsze porcje ciasta wałkujemy na blat o grubości 5-6 mm (Nie cieniej! Radzę skorzystać z linijki i zmierzyć grubość ciasta) i wykrawamy dowolne ulubione formy (Jeżeli planujemy wieszać pierniczki na choinkę, to robimy dziurkę za pomocą słomki do picia w miejscu gdzie będziemy wprowadzali nić). Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wierzch każdego pierniczka lekko smarujemy wodą i pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez ok. 8-9 min (Nie dłużej! Bo będą twarde). Po upieczeniu mogą się wydawać zbyt blade i niedopieczone, ale po wystudzeniu będą idealne.
Upieczone pierniczki przekładamy na klatkę ruszt i studzimy.
Umieszczamy w puszcze i możemy w taki sposób je przechowywać przez ok. 3 tygodnie, ale moje nie doczekały się nawet 3 dni...

Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania)

Tak upieczone pierniczki radzę udekorować lukrem królewski (Przepis TUTAJ).

Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania)

Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania)

Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania)

Smacznego!

Podobne przepisy

0 comments

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: