Ryba po grecku
piątek, grudnia 11, 2015Dziś, w drugi piątek adwentu, jak i w przeszły, kiedy przedstawiałem Wam przepis na rybę w cieście naleśnikowym, jest przepis na rybę! Zwłaszcza rybę po grecku, czyli rybę pod kołderką z jarzyn.
Ryba po grecku, to tradycyjne danie na stole Boże Narodzeniowym, lub imprezowym. Jest to danie banalne proste w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu.
Ile domów i kucharzy, tyle różnych wersji ryby po grecku. Moja wersja nie ma w sobie selera i korzenia z pietruszki, bo ich nie znoszę... ale w przepisie podam je, aby osoby lubiące te warzywa mogli także użyć z przepis.
Ryba po grecku - przepis:
Składniki na 2 duże porcje:
800 g filetów z ryby np. dorsza, soli, halibuta
Sól, pieprz
Sok z cytryny
100 g mąki pszennej
Olej do smażenia
2 średnie cebule
4 średnie marchewki
100 g korzeniu z pietruszki
75 g selera
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
5 ziaren pieprzu
100 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka pieprzu
3 łyżeczki oleju
2 szklanki bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Jeżeli używamy zamrożonych filetów należy je dokładnie rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody na papierowym ręczniczki.
Filety z ryby kroimy w mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy, pieprzymy według własnego uznania i odstawiamy do lodówki na czas póki będziemy przygotowywali sos jarzynowy.
Zabieramy się za zrobienie sosu jarzynowego. Cebulę, marchew, korzeń pietruszki, selera dokładnie oczyszczamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchew, korzeń pietruszki i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ja użyłem tylko z cebuli i marchwi, bo nie znoszę selera i korzenia z pietruszki.
Wszystkie pokrojone warzywa układamy w garnku z rozgrzanym olejem i szklimy na średnim ogniu przez ok. 5 min.
Po tym dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach, bulion, koncentrat pomidorowy i dusimy czas od czasu mieszając przez ok. 20 min. Płyn z garnku nie musi całkowicie odparować.
Póki sos się dusi zabieramy się za usmażenie ryby. Kawałeczki filetów obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor przez ok. 3 min z każdej strony.
Na talerz na którym będziemy serwować danie układamy rybę i przykrywamy ją warstwą sosu jarzynowego. Z podanego przepisu wyjdą nam dwie spore porcje ryby po grecku.
Smacznego!
4 comments
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ^^
OdpowiedzUsuńUwielbiam rybę po grecku, choć Grecy nie znają tej pysznej potrawy :)
OdpowiedzUsuń25 year-old Systems Administrator II Perry Cater, hailing from Listowel enjoys watching movies like Aziz Ansari: Intimate Moments for a Sensual Evening and Scrapbooking. Took a trip to Birthplace of Jesus: Church of the Nativity and the Pilgrimage Route and drives a Ferrari 275 GTB/C. katalog
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)