Tort makowy z kremem kajmakowym na drugie urodziny bloga!
środa, grudnia 23, 2015Ten dzień, tak, to właśnie tego dnia dwa lata temu założyłem ,,Kuchnię Łukasza"! Drugie urodziny bloga!!! Nawet nie wyobrażacie jaki szczęśliwy jestem!
Zakładając bloga nawet nie myślałem, że coś mi z tym wyjdzie, ale wyszło. Przyznam się, że ani razu nie pożałowałem, że go założyłem. Dzięki niemu rozwijam się kulinarnie i dążę do swego celu - zostać kucharzem!
Za te dwa lata na blogu pożyczyłem Wam ,,Smacznego!" ponad 200 razy, a dokładniej ten wpis jest 209. Prawie 600 komentarzy i 99% ich, to pozytywne. W ciągu tego roku blog był wyświetlony na Waszych komputerach aż 180 tys. razy!!! Bardzo się tym cieszę i dziękuję, że jesteście!
Jakie urodziny bez tortu? Pyszny tort makowy z kremem kajmakowym. Jest po prostu idealny w smaku, nie za słodki, bardzo wilgotny, mięciutki. Taki jak każdy dobry domowy tort! Także może idealnie prezentować się na stole świątecznym, do kawki i herbatki w sam raz. Zapraszam!
Także, przy okazji chciałbym życzyć Wam radosnych, pogodny, smacznych i co najważniejsze rodzinnie ciepłych Świąt Bożego Narodzenia! :)
Tort makowy z kremem kajmakowym - przepis:
Składniki:
Biszkopt:
Porcja ciasta na biszkopt (przepis Tu)
1/2 szklanki maku
2 łyżki masła
Krem kajmakowy:
600 ml śmietanki kremówki 30-36%
200 g masy kajmakowej
150 g dżemu żurawinowego
Dekoracja:
100 ml śmietanki kremówki 30-36%
3 łyżki cukru
50 g suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Przygotowanie rozpoczynamy od zrobienia biszkoptu. Do misy z ciastem biszkoptowym wsypujemy mak, dodajemy roztopione i przestudzone masło i mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia się składników.
Po tym ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Biszkopt pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 30-35 min do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i odstawiamy na całą noc, dzięki czemu będzie się lepiej kroił na blaty.
Kiedy biszkopt już odleżakuje zabieramy się za zrobienie kremu. Do misy miksera wlewamy kremówkę, dodajemy masę kajmakową i ubijamy na najwyższych obrotach przez ok. 3-4 min do uzyskania stałego, gładkiego, puszystego kremu (Uwaga! Uważajcie, aby nie zważyć kremówki).
Składamy tort! Jeżeli biszkopt mocno urósł podczas pieczenia i z góry powstała ,,górka", to należy go wyrównać. Biszkopt kroimy na 3 równe blaty.
Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu i smarujemy go 1/2 dżemem.
Na dżem wykładamy 1/3 kremu, równamy. Przykrywamy następnym blatem biszkoptu.
Tą samą czynność powtarzamy z następnym blatem. Wierzch tortu i boki smarujemy kremem wg. upodobania. Ja zazwyczaj zostawiam nie równe brzegi, bo tak mi torty lepiej się prezentują.
Pozostałą kremówkę do dekoracji ubijamy z cukrem na krem i dekorujemy nią oraz żurawiną wierzch tortu.
Tort wstawiamy na co najmniej 6 godz do lodówki.
Tort makowy z kremem kajmakowym jest gotowy! Serwujemy! :)
Smacznego! Jak i mówiłem już 209 raz :D
15 comments
Ależ on cudowny <3 Musi być dumą na stole Wigilijnym :) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję :)
UsuńNajlepsze życzenia dla 2-latka, oby rósł na Twoją chwałę, a czytającym przynosił całe mnóstwo nowych, fajnych pomysłów i przepisów.
OdpowiedzUsuńDziękuję za tak miłe słowa :)
UsuńWesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńPrzecudny tort, piękne zdjęcia !
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Tort smakował pysznie :)
UsuńObłędny ten torcik! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękny, gratulacje! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, 2 lata to dopiero początek. :)
UsuńSuper
OdpowiedzUsuńZrobiłem krok po kroku na urodziny -super. Może podpowiesz mi do jakiego innego twojego ciasta wykorzystać pozostałą masę korówkową i śmietankę 30%. Robię głownie ciasta drożdżowe i mam małe doświadczenie z ciastami mokrymi.
OdpowiedzUsuńMożna zrobić ciasto karmelowe - przepis jest na blogu ;)
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)