Domowy majonez
wtorek, grudnia 22, 2015
Domowy majonez jest o niebo lepszy od kupowanego. Jest wg. mnie bogatszy w smaku i jak robimy go w domu, to wiemy co się w nim ,,kryje", bo sklepowe majonezy są często robione z słabej jakości produktów...
Chcę dodać, że majonez jest bardzo kaloryczny i zawiera prawie 70 % oleju, dlatego nie polecam go używać zbyt często.
Chcę dodać, że majonez jest bardzo kaloryczny i zawiera prawie 70 % oleju, dlatego nie polecam go używać zbyt często.
Przepisy na moje ulubione sałatki z majonezem:
Inne przepisy na sałatki znajdziecie TU.
Domowy majonez - przepis:
Składniki:
1 jajko rozmiaru M
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki octu
2 łyżeczki octu
Trochę zmielonego pieprzu
300 ml oleju roślinnego o słabym smaku. Najlepiej słonecznikowego lub rzepakowego
Przygotowanie:
Majonez robimy za pomocą robota planetarnego lub blendera (z nasadką miksującą). Ja robiłem za pomocą robota planetarnego.
Jajko zanurzamy we wrzątku na 30 sekund, aby jajko spasteryzowało się. Następnie wbijamy do misy, w której będziemy ubijali. Dodajemy sól, pieprz, musztardę, ocet i ubijamy do połączenia się składników.
Po tym bardzo powoli, ciągle miksując na najwyższych obrotach, cieniutką strunką wlewamy olej do jaja. Ubijamy na najwyższych przez ok. 10-15 min, aż uzyskamy gładki, gęsty, puszysty, światły sos.
Tak przygotowany majonez przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do 4-5 dni.
Na bazie tego majonezu przygotowałem warstwową sałatkę śledziową (przepis TUTAJ)
Smacznego!
3 comments
W składnikach brakuje octu, który wykorzystano w przepisie :-( Jaki to ocet i ile go dodać?
OdpowiedzUsuńJuż poprawiam :) 2 łyżeczki białego octu winnego :)
Usuńdziękuję za szybką odpowiedź, lecę kręcić :-)
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)