Teraz w czasie adwentu jest czas na ryby, dlatego postanowiłem publikować na blogu przepis z wykorzystaniem ryby (filetów, dzwonek, całych) każdy piątek, aż do Bożego Narodzenia! Mam nadzieję, że pierwszy, czyli dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu.
Ciasto korzenne |
Ciasto korzenne, to jest jedno z moich ulubionych ciast, ponieważ uwielbiam wszystko co w sobie ma przyprawę korzenną (naprawdę wszystko!). Jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto, ale jakie pyszne, że aż trudno opisać słowami. Puszyste, w miarę słodkie, niesamowicie pachnące domową przyprawą korzenną. Jest po prostu idealne!
Jeżeli nie lubicie przypraw korzennych to polecam ciasto czekoladowo-kawowe (przepis TU).
Domowa przyprawa do piernika |
Większość uważa, że przygotowanie domowej przyprawy do piernika, to jest bardzo trudna sprawa. Nic bardziej mylnego! Do jej przyrządzenia wystarczy jedynie dobrego młynku do kawy (lub moździerza) i kilku przypraw, których większość takie jak cynamon, goździk, pieprz, ziele angielskie są u każdego w domu.
Uniwersalne ciasto drożdżowe |
Uwielbiam ciasto drożdżowe i jest to chyba najczęściej robione przez mnie ciasto! Ciasto z tego przepisu używam do wszystkiego!
Naleśniki tradycyjne, to jest idealne śniadanie, lub podstawa do obiadu, lub kolacji. Naleśniki są zaliczane do dań trudnych w przygotowaniu, ponieważ często wychodzą grube, niesmaczne, przypalone, z grudkami lub podczas przygotowywania lepią się do patelni. W przepisie postaram się podać porady jak uniknąć tych problemów.
Naleśniki z tego przepisu wychodzą bardzo dobre, cieniutkie, mięciutkie, elastyczne i co najważniejsze bardzo smaczne!
Prosty chleb pszenny |
Pewnie nie ma nic lepszego niż domowy bochenek chleba (przepisy na pieczywo tu). Dziś prezentuję Wam mój ulubiony przepis na domowy chleb, czyli prosty chleb pszenny, który robi się bardzo łatwo. Wielką zaletą tego chlebka jest to, że nie potrzebuje długiego zagniatania.
Bardzo lubię taki chlebek z rana do kanapek, najlepiej z domową wędliną (przepisy na domowe wędliny tu). Jest bardzo puszysty, pachnący, mięciutki i co najważniejsze bardzo smaczny!
Kawa Latte. |
Nic nie może być lepiej niż pyszna kawa latte na śniadanie! Bardzo lubię latte, ale jako, że nie mam w domu ani ekspresu, ani spieniacza do mleka, to nigdy dotąd jej nie robiłem... To się zmieniło pewnego dnia, kiedy przeczytałem poradnik ,,Jak spienić mleko bez spieniacza". Pomyślałem, że w taki sposób można zrobić latte. Nie wyszło zrobić mi jej z pierwszego razu, ale próba za próbą i wyszła taka jak w najlepszych kawiarenkach!
Jeżeli, także jak ja nie macie ekspresu i spieniacza, nie przejmujcie się, zrobić pyszną kawę da się i w warunkach domowych. Zachęcam do przeczytania mego poradnika ,,Jak zrobić kawę latte bez ekspresu?".