Ten dzień, tak, to właśnie tego dnia dwa lata temu założyłem ,,Kuchnię Łukasza"! Drugie urodziny bloga!!! Nawet nie wyobrażacie jaki szczęśliwy jestem!
Zakładając bloga nawet nie myślałem, że coś mi z tym wyjdzie, ale wyszło. Przyznam się, że ani razu nie pożałowałem, że go założyłem. Dzięki niemu rozwijam się kulinarnie i dążę do swego celu - zostać kucharzem!
Za te dwa lata na blogu pożyczyłem Wam ,,Smacznego!" ponad 200 razy, a dokładniej ten wpis jest 209. Prawie 600 komentarzy i 99% ich, to pozytywne. W ciągu tego roku blog był wyświetlony na Waszych komputerach aż 180 tys. razy!!! Bardzo się tym cieszę i dziękuję, że jesteście!
Jakie urodziny bez tortu? Pyszny tort makowy z kremem kajmakowym. Jest po prostu idealny w smaku, nie za słodki, bardzo wilgotny, mięciutki. Taki jak każdy dobry domowy tort! Także może idealnie prezentować się na stole świątecznym, do kawki i herbatki w sam raz. Zapraszam!
Domowy majonez jest o niebo lepszy od kupowanego. Jest wg. mnie bogatszy w smaku i jak robimy go w domu, to wiemy co się w nim ,,kryje", bo sklepowe majonezy są często robione z słabej jakości produktów...
Chcę dodać, że majonez jest bardzo kaloryczny i zawiera prawie 70 % oleju, dlatego nie polecam go używać zbyt często.
Chcę dodać, że majonez jest bardzo kaloryczny i zawiera prawie 70 % oleju, dlatego nie polecam go używać zbyt często.
Kilka miesięcy temu przedstawiałem Wam przepis na sałatkę warstwową z kurczakiem, dziś jest bardzo podobna sałatka. Też warstwowa, też pięknie prezentująca się, pewnie nie mniej pyszna, ale nie z kurczakiem lecz... śledziem!
Warstwowa sałatka śledziowa napewno zagości na naszym stole świątecznym. Składa się ona z niewielu składników i przygotowuje się ją bardzo prosto. Ugotowane jarzyny idealnie komponują się ze słonym śledziem, a dzięki przełożeniu warstw sałatki domowym majonezem jest ona bardziej wilgotna. Jest po prostu pyszna!
Lukier królewski, to lukier na bazie białka z jaja, który jest idealny do dekoracji pierniczków i innych ciasteczek. Jest bardzo prosty do zrobienia, ale jeżeli nie macie robota kuchennego, to będziecie musieli poświęcić trochę czasu na jego ubijanie, bo zajmuje, to aż 15 min!
Lukier po wyschnięciu idealnie trzyma swoją formę i nie kruszy się, a udekorowane nim ciasteczka odnajdują wcale nowy, lepszy smak. Jest po prostu idealny!
Piekąc pierniczki tygodniami przed świętami trzeba uważać, aby nie zjeść ich w ciągu pierwszego dnia, przecież trudno jest oprzeć się tym malutkim cudeńkom. Ten przepis jest właśnie dla tych łakomczuchów ( takich jak ja )! Także i dla tych, którzy po prostu nie zdążyli je upiec.
Pierniczki na ostatnią chwilę, czyli takie, które nie muszą leżakować tygodniami, aby zmięknąć i być zjedzone, to jest dla mnie odkrycie tego roku! Są po prostu idealne! Pyszne, mięciutkie od razu po upieczeniu, pachnące przyprawą do piernika i co najlepiej można je jeść od razu po wystudzeniu.