Sałatka cezar z kurczakiem to hit każdej imprezy! Zawsze robi furorę i znika momentalnie. Wcale się temu nie dziwię, bo łączy w sobie cudowne smaki: chrupiące liście sałaty rzymskiej obtoczone w sosie cezar, mięciutkie i soczyste kawałeczki piersi z kurczaka, złociste grzanki i jędrne plasterki parmezanu. Przygotowanie takiej sałatki jest bardzo proste i szybkie, chyba dlatego tak ją lubimy przyrządzać na imprezkach z kolegami.
Są dania, które chce się zrobić tuż po zobaczeniu. Tak się stało u mnie! Zobaczyłem pewnego rana w instagramie zdjęcie przecudnych cinnamon rolls. Bez dłuższych zamyśleń pobiegłem do kuchni i rozpocząłem przygotowanie. Trochę pracy z ciastem, chwilka oczekiwania, pieczenie, momencik wykończenia i cinnamon rolls już były pojadane przez domowników. Z pewnością po przeczytaniu przepisu będziecie mieli podobnie.
Cinnamon rolls, to prawdziwa klasyka amerykańskiego cukiernictwa, a i się nie dziwię, bo zawsze wychodzą po prostu cudowne! Łagodne ciasto drożdżowe, mocny smak cynamonu i przecudnie pyszna polewa na bazie serka kremowego. Tak przygotowane bułeczki są bardzo mięciutkie, pulchniutkie i leciutkie. Po ukąszeniu topnieją w buzi. Do tego, znikają w mgnieniu oka.
Brrr... Przyszła ona, tak przez wielu lubiana, a przez wielu nielubiana - jesień! Coraz zimniej, bardziej ponuro, pracuje się coraz trudniej, więc trzeba coś dla umilenia takich dni! Ciasto marchewkowe z dodatkiem jabłek, orzechów z kremem na bazie serka kremowego sprawdzi się idealnie. Po spróbowaniu kawałeczku ciasta, na pewno zabłyśnie uśmiech na twarzy.
Dla niektórych dodatek marchwi do wypieków wiąże się z bzdurą, ale uwierzcie mi, takiego poglądu nie warto mieć. Marchew zawiera w sobie dosyć dużo cukru (w średnim 5g/100g, niektóre odmiany zawierają więcej), dlatego cudnie się nadaje do potraw słodkich.
Ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem na bazie serka kremowego, to ciasto, któremu nikt się nie oprze! Jest bardzo puszyste, a zarazem wilgotne, a wszystko dzięki dodaniu dużej ilości marchwi i jabłek, te składniki cudownie się komponują i nadają bardzo jesiennego smaku. Ciasto robi się dosłownie w kilka chwil, a znika jeszcze szybciej.
Musicie wypróbować!
Tuż po opublikowaniu zdjęcia tego deseru na Instragramie, otrzymałem dziesiątki pytań na private i w komentarzach z zapytaniem „Kiedy przepis?”. No cóż nareszcie jest - przepis na najlepszy mus czekoladowy! Dlaczego najlepszy? Opisać trudno, ale jak zrobicie i sprobujecie - zrozumiecie.
Lekki, puszysty, łagodny deser z tysiącami bąbelków powietrza, w sam raz na letnie upały. Prosty do zrobienia, bo wystarczy tylko 3 misy i mikser, aby deser był gotowy w max 7-8 min.
Gdy w brzuchy burczy, trwa post, a w lodówce ma się dosłownie kilka składników, trzeba coś kombinować. Dzisiaj kombinacja udała się - wyszło pysznie!
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i łososiem, podana z dressingiem na bazie śmietany, to idealna kolacja, albo dodatek do obiadu. Dźwięczy banalnie, ale smakuje wyjątkowo. Jak się mówi, że zazwyczaj z prostych składników wychodzą najlepsze przepisy.
Musicie wypróbować!
Uwielbiacie ciasta czekoladowe? To znaczy ten przepis jest w sam raz dla Was!
Lekkie, puszyste, wilgotne ciasto czekoladowe z obłędnie pysznym kremem ganach. Nie ma ludzi, którym mogłoby się nie spodobać. Dzięki dodaniu kawy ciasto nabywa bardzo specyficznego przysmaku, który podkreśla smak czekolady i ciasto smakuje o niebo lepiej. Reagujące z proszkiem do pieczenia piwo i maślanka, czynią, że ciasto jest lekkie, puszyste, a zarazem wilgotne! Przygotowanie ciasta, to dosłownie chwila pracy, a ostatnio, gdy jestem strasznie zabiegany i mam mało czasu na gotowanie, to zaczynam cenić takie rzeczy jak proste i szybkie przepisy, więc ten ostatnio jest moim faworytem.
Musicie wypróbować!
Dużo bakalii, kruche, wysokie, piękne ciasto i niesamowity smak, tak, to jest Christmas cake, czyli Angielskie ciasto świąteczne. W tym roku to ciasto napewno zagości na naszym rodzinnym stole świątecznym.
Gdy po raz pierwszy zobaczyłem przepis na to ciasto, stwierdziłem: ,,muszę go zrobić!". Zrobiłem i zostałem strasznie zadowolony z rezultatu. Ciasto wyszło o bardzo bogatym smaku. Duża ilość bakalii sprawiała, że smakowało wyśmienicie, a brandy i przyprawy korzenne nadawały ciastu cudownego aromatu, który roznosił się na cały dom.
Największą rolę w tym cieście grają bakalie. Są nasączane w alkoholu na conajmniej 24 godziny i w efekcie nadają wyjątkowy, charakterystyczny smak dla Christmas cake. Jeżeli obawiacie się, że alkohol będzie mocno wyczuwalny w cieście, to gwarantuję, że nie, bo podczas pieczenia całkowicie odparuje, pozostawiając tylko aromat.
Christmas cake można zrobić w wersji bezglutenowej. Wystarczy ilość mąki pszennej podaną w przepisie zamienić mączką migdałową.
Musicie wypróbować ten przepis, aby upewnić się jak dobry jest!