Ciasto Wuzetka

poniedziałek, grudnia 07, 2015

Ciasto Wuzetka W-Z

 Ciasto Wuzetka, lub jeszcze inaczej zwane Ciasto W-Z, jest jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce i wcale się temu nie dziwię! Jest to pyszne ciasto składające się z puszystego, czekoladowego biszkoptu, przełożonego kremem na bazie bitej śmietany i z wierzchu polanego polewą czekoladową. Nawet trudno uwierzyć, że połączenie tak prostych rzeczy, czyni tak zachwycające w smaku ciacho.
 Od dawna znałem ten przepis, ale nie wiedziałem od czego pochodzi tak ciekawa nazwa ,,Wuzetka". Dowiedziałem się dopiero niedawno przed robieniem ciasta, kiedy przeczytałem w internecie, że są dwie teorie pochodzenia nazwy: pierwsza mówi, że jest od skrótu WZC (wypiek z czekoladą), a druga że pochodzi od nazwy trasy W-Z. Myślę, że ta druga jest bardziej realna.


Ciasto Wuzetka W-Z - przepis:


Składniki:


Biszkopt:

5 jajek
szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao

Krem:

400 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody

Polewa:

75 g masła
6 łyżek kakao
4 łyżki cukru
8 łyżek mleka

Przygotowanie:


Przygotowanie rozpoczynamy od zrobienia biszkoptu czekoladowego. Białka oddzielamy od żółtek, aby do białek nie trafił ani gram żółtka. Do białek dodajemy połowę cukru i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na puszystą pianę, kiedy białka będą dobrze ubite dodajemy drugą połowę cukru, cukier waniliowy i ponownie dobrze ubijamy przez ok. 2-3 min.
UWAGA: by ubić dobrze białka misa w której ubijamy i nakładki miksera muszą być bardzo czyste, i jeszcze raz powtórzę się, że do białek nie ma trafić żółtko, bo w takim razie nie ubiją się.

Ciasto Wuzetka W-Z

Kiedy białka będą ubite dodajemy do nich żółtka i przesianą mąkę z kakao. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia się składników. 
Do łączenia składników nie używamy miksera, bo on zbytnio ubije ciasto i biszkopt będzie niski i nie będzie puszysty.

Ciasto Wuzetka W-Z

Tak przygotowane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x20 cm i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min. Po upieczeniu studzimy.

Ciasto Wuzetka W-Z

Kremówkę lekko ubijamy z cukrem pudrem przez ok. 2 min, aż zacznie gęstnieć, przestajemy miksować.
W miseczce łączymy żelatynę z wodą i odstawiamy na 3 min. Po tym podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, lub w rondelku, aż żelatyna stopi się. Lekko studzimy. Potem do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 4 łyżki wcześniej lekko ubitej kremówki, mieszamy i dodajemy do pozostałej śmietanki. Ubijamy na najwyższych obrotach przez ok. 2 min (Uwaga, aby nie zważyć kremu), aż powstanie nam lekki, puszysty, jednolity krem.

Ciasto Wuzetka W-Z

Ciasto Wuzetka W-Z

W rondelku łączymy wszystkie składniki polewy i gotujemy na malutkim ogniu do połączenia się wszystkich składników. Polewa powinna być jednolita i błyszcząca.

Ciasto Wuzetka W-Z

Składamy ciasto. Formę, w której piekliśmy ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Potem biszkopt kroimy na 2 równe blaty.

Ciasto Wuzetka W-Z

Pierwszy biszkopt układamy na dno formy i na wierzch go wykładamy 4/5 kremu, przykrywamy drugim blatem. Ciasto polewamy ostudzoną polewą czekoladową i studzimy w lodówce przez ok. 4-5 godz. 

Ciasto Wuzetka W-Z

Przed serwowaniem ciasto kroimy na kwadraty i wierzch każdego kawałku dekorujemy pozostałym kremem, robiąc kleks za pomocą woreczka cukierniczego.

Ciasto Wuzetka W-Z

Ciasto Wuzetka W-Z

Ciasto Wuzetka W-Z


Smacznego!

Podobne przepisy

8 komentarze

  1. Boska! Bardzo lubie Wuzetkę :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nigdy nie jadłam...
    Wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Biszkopt bez proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie dodaje proszku do pieczenia do biszkopty. Jest to nie potrzebne :) Biskzopt wyrasta dzięki dobrze ubitym białkom :)

      Usuń
  4. Ooo ja zawsze dawalam proszek do pieczenia...Jutro piekę wg Twojego przepisu, muszę wypróbować ten sposób :-)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: