Ryba w cieście francuskim

piątek, grudnia 18, 2015

Ryba w cieście francuskim

Pyszna, soczysta, mięciutka ryba owinięta w ciasto francuskie, to coś nadzwyczajnego. Danie robi się bardzo prosto i szybko.
Tak przygotowaną rybkę można podać na gorąco jako danie główne, lub na zimno jako przystawkę, przekąskę. Jeżeli serwujemy danie na zimno, to radziłbym podać z jakimś sosem (przepisy na sosy TUTAJ).
U mnie ryba w cieście francuskim zagości na stole świątecznym obok ryby po grecku i innych dań Bożenarodzeniowych (przepisy na dania Bożenarodzeniowe TU). 

Inne przepisy na rybę znajdziecie TUTAJ.

Ryba w cieście francuskim - przepis:


Składniki:


300 g filetów z ryby np. dorsza, halibuta, szczupaka (u mnie dorsz)
1/2 opakowania ciasta francuskiego
Sok z 1/4 cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżki mąki pszennej
1 żółtko + 1 łyżka zimne wody

P.s. Ja robiłem z podwójnej ilości składników.

Przygotowanie:


 Filety z ryby rozmrażamy i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniczku. Po tym kroimy na dwu centymetrowe paski. Umieszczamy w misie i dodajemy sól, pieprz, mąkę, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Dzięki temu, że dodajemy mąkę, podczas pieczenia ryba zachowa swe soki (raczej soki z ryby wchłonie mąka).
 Ciasto francuskie wałkujemy na cieńszy blat. Po tym na jedną połowę ciasta, górką wykładamy wcześniej przyszykowaną rybę. Przykrywamy drugą połową ciasta i dociskamy swobodną część. Po tym wykrawamy za pomocą noża formę ryby, tak aby filety okazały się w samym jej środku. Boki rybki dociskamy za pomocą widelca, dzięki czemu soki z ryby nie uciekną. 

Ryba w cieście francuskim

Tak przyszykowaną rybę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, smarujemy rozmąconym z wodą żółtkiem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min, aż rybka będzie złocista.

Ryba w cieście francuskim

Jeżeli chcemy podawać rybę na ciepło, to po upieczeniu dajemy jej 5-6 min odpocząć, a następnie kroimy na porcje i serwujemy. 
Jeżeli chcemy podawać na zimno, to dajemy całkowicie wystygnąć i po wystygnięciu kroimy na romby. W każdy romb wtykamy drewniany patyczek i serwujemy.

Ryba w cieście francuskim

Ryba w cieście francuskim

Ryba w cieście francuskim

Smacznego!

Podobne przepisy

4 komentarze

  1. Witam! ciekawy przepis, ale nie rozumiem jednego... w składnikach jest 1/2 op. ciasta fr. a w wykonaniu połączyć 2 płaty...czyli co? te 1/2 przeciąć żeby potem połączyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas na Litwie opakowanie ciasta francuskiego składa się z 4 prostokątów ciasta. Miałem na myśli, że połączyć te dwa prostokąty.
      Zara poprawię na Polski wariant ciasta francuskiego

      Usuń
    2. Ok. zrozumiałam...nie wiedziałam, bo u nas jest 1 płat zrolowany. Dzięki. Pozdrawiam. Radosnych i smacznych Świąt życzę.

      Usuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: