Babka biszkoptowa - lekka jak puch!
środa, kwietnia 16, 2014Kolejny pyszny przepis na babę Wielkanocną. Ta baba jest na dużo szybsza w przygotowaniu niż babka maślana lub drożdżowe, ale to nie oznacza, że prostsza w smaku.
Babka biszkoptowa - przepis:
5 białek
5 żółtek
szklanka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
150 g mąki pszennej
lukier
lukier
Jak zrobić babkę biszkoptową?
- Białka w temperaturze pokojowej przekładamy do misy miksera i miksujemy do powstania pierwszej piany. Po tym po trochę dodajemy połowę cukru i na najwyższych obrotach ubijamy na pyszną pianę.
- Żółtka, na parze wodnej, ubijamy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na pyszną biało-żółtą masę. Do ubitych żółtek dodajemy mąkę i mieszamy łyżką do powstania gęstej, kleistej masy. Następnie w trzy podejścia dodajemy ubite białka, mieszamy bardzo ostrożnie, aby masa pozostawała nadal bardzo pyszna.
- Formę na babę smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki, nadmiar mąki możemy dodać do ciasta (jeżeli to będzie łyżeczka lub dwie, a nie cała szklanka). Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
- Ostudzoną babkę dekorujemy lukrem i lekko posypujemy cukrem.
Gotowe! Smacznego!
4 comments
Chyba muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w akcji z nagrodami! http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/babki-wielkanocne-2015 Do akcji można dodawać wpisy archiwalne. Przed dodaniem przepisu, zapoznaj się z regulaminem: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/03/babki-wielkanocne-akcja-kulinarna-z.html
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
A gdzie margaryna ?
OdpowiedzUsuńDo ciasta biszkoptowego nigdy nie używam margaryny, bo wtedy jest bardziej zbite i mniej puszyste. :)
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)