Babka biszkoptowa - lekka jak puch!

środa, kwietnia 16, 2014

Babka biszkoptowa-lekka jak puch!

Kolejny pyszny przepis na babę Wielkanocną. Ta baba jest na dużo szybsza w przygotowaniu niż babka maślana lub drożdżowe, ale to nie oznacza, że prostsza w smaku.


Babka biszkoptowa - przepis:

5 białek
5 żółtek
szklanka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
150 g mąki pszennej
lukier

Jak zrobić babkę biszkoptową? 



  • Białka w temperaturze pokojowej przekładamy do misy miksera i miksujemy do powstania pierwszej piany. Po tym po trochę dodajemy połowę cukru i na najwyższych obrotach ubijamy na pyszną pianę.
  • Żółtka, na parze wodnej, ubijamy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na pyszną biało-żółtą masę. Do ubitych żółtek dodajemy mąkę i mieszamy łyżką do powstania gęstej, kleistej masy. Następnie w trzy podejścia dodajemy ubite białka, mieszamy bardzo ostrożnie, aby masa pozostawała nadal bardzo pyszna.


  • Formę na babę smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki, nadmiar mąki możemy dodać do ciasta (jeżeli to będzie łyżeczka lub dwie, a nie cała szklanka). Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
  • Ostudzoną babkę dekorujemy lukrem i lekko posypujemy cukrem.

Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Babka biszkoptowa-lekka jak puch!

Podobne przepisy

4 comments

  1. Zapraszam do udziału w akcji z nagrodami! http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/babki-wielkanocne-2015 Do akcji można dodawać wpisy archiwalne. Przed dodaniem przepisu, zapoznaj się z regulaminem: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/03/babki-wielkanocne-akcja-kulinarna-z.html
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie margaryna ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ciasta biszkoptowego nigdy nie używam margaryny, bo wtedy jest bardziej zbite i mniej puszyste. :)

      Usuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: