Sernik z ricottą.

sobota, kwietnia 19, 2014

 Bardzo puszysty sernik z ricottą, podany z sosem malinowo-wiśniowym. Przy tym jest to jedyny sernik, który wcale nie opada, bo jest pieczony w kąpieli wodnej, o której przeczytałem w internecie.


 Życzę wam radosnych, ciepłych i serdecznych świąt Wielkanocnych. Bardzo byłoby mi miłe, aby chociażby jeden mój przepis zagościł by na waszym stole Wielkanocnym.




Składniki:

800 g serka ricotta
3 jaja
szklanka mleka
200 g masła
3/4 szklanki cukru
łyżeczka cukru wanilinowego
4 łyżki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
Sos:
300 g wiśni
400 g truskawek
4 łyżeczki cukru


Przygotowanie:

 W rondelku topimy masło z cukrem.
 W misie za pomocą trzepaczki ubijamy ricottę z jednym jajkiem i dwoma żółtkami. W osobnej misie ubijamy białka z cukrem wanilinowym. Do masy serowej dodajemy roztopione masło z cukrem, mleko, mąki i dokładnie mieszamy na gładką masę. Po tym dodajemy ubite białka i dokładnie miksujemy.
 Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i zakręcamy boki formy z dnem z 4-5 warstwy folii aluminiowej. Wstawiamy do głębokiej brytfanki, zalewamy wrzącą wodą do 1/2 formy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60-70min.

 Zamrożone jeżyny umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 min.  Po tym przecieramy przez sitko lub miksujemy w blenderz.
 Sernik serwujemy polany sosem i udekorowany tryskawkami.




Smacznego!




Podobne przepisy

2 comments

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: