Żeberka duszone w woku.
wtorek, kwietnia 15, 2014Mięciutkie żeberka z ziemniakami i cebulką-obiad mistrzów. Danie te jest przygotowane w woku specjalną techniką, aby nie utracić miękkości żeberek, chrupkości ziemniaków i zapachu cebuli, wszystko to z początku było obsmażane na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu a następnie duszone w niedużej ilości bulionu. Udało się po prostu niesamowicie, na tyle smacznie, że danie znikło z talerzu bardzo szybko.
Składniki:
500 g żeberek wieprzowych
5 średnich ziemniaków
4 średnie cebulki
szklanka bulionu
100 ml oleju
sól, pieprz
łyżeczka sproszkowanej kolendry
Przygotowanie:
W woku bardzo mocno rozgrzewamy tłuszcz. Obsmażamy do chrupiącej skórki żeberka ok. 10 min. Następnie w tymże tłuszczu obsmażamy pokrojoną w pół talarki cebulkę, dzięki bardzo wielkiej temperaturze oleju cebulka obsmaża się za 3-5 min. Po tym obsmażamy ziemniaki do chrupiącej skórki przez ok. 10-15 min. Po usmażeniu każdy składnik solimy i pieprzymy.
Z woku usuwamy tłuszcz i układamy kolejno: na sam dół usmażoną cebulkę, przy brzegach żeberka, a na środek ziemniaki, wlewamy szklankę bulionu i dusimy na bardzo małym ogniu przez ok. 60 min. W trakcie duszenia pieprzymy i dodajemy kolendrę. W razie potrzeby dodajemy jeszcze bulionu.
Smacznego!
1 comments
Mam woka, ale praktycznie go nie używam - to jest pretekst, żeby go trochę odkurzyć.
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)