Babka bakaliami
sobota, kwietnia 12, 2014
U nas na stole Wielkanocnym zawsze powinna być krucha babka z dużą ilością bakalii. Babka Wielkanocna według tego przepisu wychodzi na prawdę dobra. Krucha, słodka i pyszna, właśnie taka jaka powinna być.
Babka bakaliami - przepis:
Składniki:
200 g masła
3/4 szklanki cukru
2 jaja
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki żurawiny
0,5 szklanki rodzynek
0,5 szklanki orzechów
0,5 szklanki suszonych moreli
puszka masy kajmakowej (dekoracja)
Przygotowanie:
Morele, żurawinę i rodzynki myjemy pod zimną wodą, a następnie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min.Miękkie masło z cukrem kręcimy na jasny krem. Dodajemy stopniowo po jednym jajku. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Bakalie odsączamy i obtaczamy w mące (oprócz orzechów). Orzechy kroimy w mniejsze kawałeczki i wszystko dodajemy do ciasta, mieszamy za pomocą łyżki. Otrzymane ciasto przekładamy do obtoczonej w maśle i mącę formie do baby, i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40-45 min.
Po upieczeniu studzimy i dekorujemy wedle własnego uznania.
Smacznego!
3 comments
Babka na bogato ;D już widzę, że bardzo by mi smakowała ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWOW!!!! Chętnie bym się skusiła na kawałek tak apetycznej babki :D
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)