Drożdżówka z jabłkami

niedziela, kwietnia 27, 2014

Drożdżówka z jabłkami

Drożdżówka, wszyscy ją lubią, a drożdżówka z jabłkami podana z zimnymi lodami, to prawdziwe niebo w gębie. Przepis naprawdę warty wypróbowania!


Drożdżówka z jabłkami - przepis:


Składniki:

Nadzienie:
3 duże jabłka
200 g cukru
2 łyżki cynamonu

Rozczyn:
200 ml mleka
200 ml wody
7 g drożdży instant
150 g cukru
250 g mąki

Ciasto:
Rozczyn 
500 g mąki
120 g masła
szczypta soli

Przygotowanie:

Drożdżówka z jabłkami
 Jabłka myjemy kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i cynamonem, i odstawiamy w durszlaku, na całą noc.

Drożdżówka z jabłkami
 Mleko i wodę mieszamy i nagrzewamy do 50 stopni, dodajemy cukier drożdże, mąkę i mieszamy wszystko do powstanie gęstej, klejącej się masy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.

Drożdżówka z jabłkami


 Do raniej przygotowanego rozczynu dodajemy: przesianą mąkę i sól, zagniatamy twarde ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny.
 Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamy na dno brytfanki , wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Boki łączymy. (można uformować na dużej blasze lub w brytfance 25x30cm)
 Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-60 min.

Smacznego!

Podobne przepisy

3 comments

  1. przyznaję się, lubię drożdżówki :) świetna !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. 47 yr old VP Product Management Bar Portch, hailing from Arborg enjoys watching movies like Parasite and Magic. Took a trip to Kenya Lake System in the Great Rift Valley and drives a Jaguar C-Type. sprobuj tak

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: