Drożdżówka z jabłkami
niedziela, kwietnia 27, 2014Drożdżówka, wszyscy ją lubią, a drożdżówka z jabłkami podana z zimnymi lodami, to prawdziwe niebo w gębie. Przepis naprawdę warty wypróbowania!
Składniki:
Nadzienie:
3 duże jabłka
200 g cukru
2 łyżki cynamonu
Rozczyn:
200 ml mleka
200 ml wody
7 g drożdży instant
150 g cukru
250 g mąki
Ciasto:
Rozczyn
500 g mąki
120 g masła
szczypta soli
Przygotowanie:
Mleko i wodę mieszamy i nagrzewamy do 50 stopni, dodajemy cukier drożdże, mąkę i mieszamy wszystko do powstanie gęstej, klejącej się masy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
Do raniej przygotowanego rozczynu dodajemy: przesianą mąkę i sól, zagniatamy twarde ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamy na dno brytfanki , wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Boki łączymy. (można uformować na dużej blasze lub w brytfance 25x30cm)
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-60 min.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamy na dno brytfanki , wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Boki łączymy. (można uformować na dużej blasze lub w brytfance 25x30cm)
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-60 min.
Smacznego!
3 comments
To zdecydowanie moje smaki:-)
OdpowiedzUsuńprzyznaję się, lubię drożdżówki :) świetna !!!
OdpowiedzUsuń47 yr old VP Product Management Bar Portch, hailing from Arborg enjoys watching movies like Parasite and Magic. Took a trip to Kenya Lake System in the Great Rift Valley and drives a Jaguar C-Type. sprobuj tak
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)